Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 15:25
BUSINESS & FINANCE

Σκάνδαλο στα social media: Βοήθησε στη δημιουργία εταιρείας δισεκατομμυρίων, δεν πήρε ούτε σεντ

Σκάνδαλο στα social media: Βοήθησε στη δημιουργία εταιρείας δισεκατομμυρίων, δεν πήρε ούτε σεντ

Η διαμάχη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ με τα δίδυμα αδέρφια Γουίνκλεβος που τον κατηγορούσαν ότι τους έκλεψε την ιδέα για το Facebook υπήρξε ένα επιχειρηματικό «σήριαλ» που έγινε μέχρι και ταινία, πριν να κλείσει και επισήμως με έναν συμβιβασμό ύψους αρκετών εκατομμυρίων.

Τώρα όμως, ένας νέος «πόλεμος» για την πατρότητα μίας πλατφόρμας των social media με εκατομμύρια χρήστες έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι χαλαρές σχέσεις των συνιδρυτών μιας startup γίνονται άκρως προβληματικές όταν η εταιρεία αυτή φτάσει να αξίζει δισεκατομμύρια.

Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται ότι συνέβη και στη δική της περίπτωση η Κριστίν Μαρτίνεζ.

Πρώην στέλεχος της Walmart και νυν influencer, η Μαρτίνεζ κατηγορεί τους ιδρυτές του Pinterest ότι ενώ τους βοήθησε να γιγαντώσουν την πλατφόρμα, εκείνοι την άφησαν έξω από τα δισεκατομμύρια που έβγαλαν από την εισαγωγή της στη Wall Street.

 Η Μαρτίνεζ ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκε με τους Μπεν Σίλμπερμαν και Πολ Σιάρα όταν αυτοί δημιούργησαν το Pinterest, γύρω στο 2008. Σύμφωνα με την αγωγή της, η Μαρτίνεζ συμβούλευε τους δύο συνιδρυτές σε μία σειρά από λειτουργίες της πλατφόρμας, όπως τα boards που την έκαναν διάσημη, ενώ τους βοήθησε να βρουν influencers για να προωθήσουν το σάιτ.

Σκάνδαλο στα social media: Βοήθησε στη δημιουργία εταιρείας δισεκατομμυρίων, δεν πήρε ούτε σεντ-1

Αρχικά, γνώρισε τον Σίλμπερμαν μέσω του συζύγου της, καθώς οι δυο τους ήταν φίλοι και συγκάτοικοι στα φοιτητικά τους χρόνια.

Λόγω αυτής της φιλικής σχέσης, η Μαρτίνεζ ουδέποτε ζήτησε κάποιο επίσημο έγγραφο ή συμβόλαιο που να αναγνωρίζει το ρόλο της στη δημιουργία της εταιρείας. Όμως περίμενε ότι θα πληρωνόταν, όπως ακριβώς συνέβη με τους Σίλμπερμαν, Σιάρα και τον τρίτο συνιδρυτή του Pinterest, Έβαν Σαρπ.

Σήμερα, ο Σίλμπερμαν είναι CEO του Pinterest, ο Σαρπ δουλεύει ως επικεφαλής σχεδιασμού και δημιουργικού της εταιρείας, ενώ ο Σιάρα έφυγε μερικά χρόνια μετά την ίδρυσή της.

Σίλμπερμαν και Σιάρα εξακολουθούν να διατηρούν ποσοστά του Pinterest, τα οποία σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια, καθώς το Pinterest μετρά περισσότερους από 450 εκατ. χρήστες.

Όμως όταν η Pinterest μπήκε στο χρηματιστήριο, με ένα IPO που την αποτίμησε πάνω από τα 10 δισ. δολάρια, η Μαρτίνεζ δεν πήρε ούτε σεντ. «Συνειδητοποίησα την ημέρα του IPO ότι με είχαν παραγκωνίσει. Με παραγκώνισαν για τα χρήματα, για την αναγνώριση, για τα εύσημα», είπε.

Όπως αναφέρει η αγωγή της, οι Σίλμπερμαν και Σιάρα μοίρασαν μεταξύ τους 2 δισ. δολάρια από τα 14 δισ. δολάρια της αποτίμησης και έσβησαν το όνομα της Μαρτίνεζ από την ιστορία της δημιουργίας του Pinterest.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει ότι οι ισχυρισμοί της Μαρτίνεζ δεν έχουν καμία βάση.

Όμως, το Pinterest έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις για τον τρόπο με οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες-στελέχη του (κάτι που φαντάζει ακόμα πιο άσχημο εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι γυναίκες είναι και το βασικό κοινό του). Πέρυσι, η πρώην COO της εταιρείας, Φρανσουάζ Μπρούγκερ, κατέθεσε αγωγή, στην οποία την κατηγορούσε ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η Pinterest συμβιβάστηκε στα 22,5 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News