Σαν Σήμερα Δευτέρα 12/07/2021, 10:05
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί ο «παππούς» του Instagram δεν χαμογέλασε για 40 χρόνια

Γιατί ο «παππούς» του Instagram δεν χαμογέλασε για 40 χρόνια

12 Ιουλίου 1854 

Γεννιέται σε μια φάρμα στο Γουότερβιλ της Νέας Υόρκης ο Τζορτζ Ίστμαν. Χωρίς τον δημιουργό της βιομηχανίας της ερασιτεχνικής φωτογραφίας και τον άνθρωπο πίσω από τις φωτογραφικές μηχανές Kodak, ίσως η σημερινή μανία του Instagram να μην συνέβαινε ποτέ. 

Σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χαμογελούν καθημερινά μπροστά από έναν φωτογραφικό φακό. Όμως ο ίδιος ο Ίστμαν έγραψε κάποτε: «Δεν χαμογέλασα ούτε μία φορά ώσπου έγινα 40». 

Γιατί ο «παππούς» του Instagram δεν χαμογέλασε για 40 χρόνια-1
φωτ.: AP

Ενδεχομένως εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες μεγάλωσε. Το 1857, ύφεση έπληξε τις ΗΠΑ και η υγεία του πατέρα του άρχισε να επιδεινώνεται. Μέχρι να γίνει επτά χρόνων, ο πατέρας του είχε πεθάνει και η οικογενειακή φάρμα είχε πουληθεί. 

Η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη Ρότσεστερ, όπου η μητέρα του αναγκάστηκε να νοικιάζει δωμάτια του σπιτιού σε οικότροφους για να τα βγάλει πέρα. Ο Ίστμαν αφιέρωσε τη ζωή του σε εκείνη, μέχρι το θάνατό της. 

Στα 23 του, καθώς είχε φτιάξει μία καριέρα στην τράπεζα και ετοιμαζόταν για διακοπές στην Καραϊβική, ένας γνωστός του του πρότεινε να αγοράσει μία φωτογραφική μηχανή.  Τελικά, ο Ίστμαν ακύρωσε το ταξίδι, όμως το ταξίδι της ζωής του ξεκινούσε. 

Το 1888 έβγαλε στην αγορά την πρώτη φωτογραφική μηχανή Kodak. Ο χρήστης έβγαζε τις φωτογραφίες του και στη συνέχεια έστελνε ολόκληρη τη μηχανή στην εταιρεία, για να τις εμφανίσει και να τις τυπώσει, και στη συνέχεια να τοποθετήσει νέο φιλμ. 

«Εσείς πατάτε το κουμπί, εμείς κάνουμε τα υπόλοιπα», ήταν το σλόγκαν. 

Έως το 1927, η Eastman Kodak είχε ουσιαστικά το μονοπώλιο στη βιομηχανία της φωτογραφίας στις ΗΠΑ. 

Ο ίδιος ο Ίστμαν δώρισε τη μισή από την περιουσία του το 1924. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 77 ετών, αφήνοντας ένα σημείωμα που έγραφε: «Η δουλειά μου έχει γίνει. Γιατί να περιμένω».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS