Σαν Σήμερα Κυριακή 11/07/2021, 07:36
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η εξορία στο Νησί του Διαβόλου

Η εξορία στο Νησί του Διαβόλου

1935 – Πεθαίνει ο Γάλλος στρατιωτικός Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία το 1894 και είχε σταλεί σε εξορία στο Νησί του Διαβόλου (γαλλική αποικία στον Ατλαντικό). Αργότερα, αποδείχθηκε ότι η καταδίκη του ήταν προϊόν σκευωρίας του ίδιου του γαλλικού στρατού. Εκτιμάται ότι ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε και το γεγονός ότι ήταν Εβραίος. 

1937 – Ο Φιλίπ Πεταίν ανακηρύσσεται ως επικεφαλής της Γαλλίας του Βισύ, στον απόηχο της ήττας των Γάλλων από τους Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νέο φιλογερμανικό κράτος, επί της ουσίας, συνιστά αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης του Παρισιού με το Βερολίνο. Κατέρρευσε το 1944. Έλαβε το όνομα Βισύ, επειδή μετέφερε την έδρα στην ομώνυμη πόλη. 

1995 – Οι βοσνιο-σερβικές δυνάμεις εισβάλλουν στην πόλη Σρεμπρένιτσα, η οποία είχε κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως «ασφαλής περιοχή». Αποτέλεσμα της εισβολής ήταν ο διωγμός δεκάδων χιλιάδων Μουσουλμάνων της Βοσνίας. Οι Σέρβοι εκτιμάται ότι σκότωσαν 8.000 άνδρες και αγόρια, σε μία από τις χειρότερες σφαγές της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1996 – Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους ηγέτες των βοσνιο-σερβικών δυνάμεων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι κατηγορούνται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, στο πλαίσιο του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας.

2001 – Η Βουλή της Καμπότζης εγκρίνει νομοθεσία, η οποία προλειαίνει το έδαφος για τη δίκη των πρώην ηγετών της οργάνωσης Ερυθμροί Χμερ. Επρόκειτο για μια ομάδα οπαδών του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία λειτουργούσε ως παρακλάδι του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ. Η οργάνωση κατηγορήθηκε για τον θάνατο 1,7 εκατ. ατόμων κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων της περιόδου 1975 – 1979. 

2003 – Ινδία και Πακιστάν ανοίγουν ξανά τη λεωφορειακή σύνδεση μεταξύ του Νέου Δελχί και της Λαχώρης, έναν χρόνο μετά τη διμερή ένταση, η οποία είχε οδηγήσει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις στο κατώφλι του πολέμου. 

2006 – Βόμβες εκρήγνυνται σε σταθμούς τρένων της Μουμπάι, οικονομικού κέντρου της Ινδίας. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 186 ατόμων. Για τις επιθέσεις κατηγορήθηκαν ισλαμιστικές πακιστανικές τρομοκρατικές οργανώσεις. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News