Business & Finance Κυριακή 31/10/2021, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Metaverse: Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον όρο έχει κάτι να πει για το Facebook

Metaverse: Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον όρο έχει κάτι να πει για το Facebook

Όταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ άλλαξε το όνομα της Facebook σε Meta, δείχνοντας ότι ο κολοσσός των social media ποντάρει το μέλλον του στον ψηφιακό κόσμο του metaverse, όλοι άρχισαν να ψάχνουν τι ακριβώς είναι αυτή η τεχνολογία. 

Για τον άνθρωπο που πρώτος χρησιμοποίησε τη λέξη metaverse, η εξέλιξη αυτή μοιάζει ανεπιθύμητη. 

Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Neal Stephenson χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο στο βιβλίο του «Snow Crash», που εκδόθηκε το 1992. 

Τις τελευταίες ημέρες, έσπευσε στα social media για να ενημερώσει τον κόσμο ότι δεν έχει καμία συμμετοχή στα σχέδια της Facebook να κάνει το metaverse πραγματικότητα. 

 

«Αφού φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση για αυτό: Δεν έχω καμία σχέση με ό,τι και εάν κάνει το Facebook γύρω από το metaverse, πέραν του προφανούς γεγονότος ότι χρησιμοποιεί έναν όρο τον οποίο δημιούργησα στο Snow Crash», έγραψε ο Stephenson στο Twitter. 

«Δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία ανάμεσα σε εμένα και το Facebook και καμία επιχειρηματική σχέση», τόνισε. 

Το 2017, ο Stephenson είχε πει στο Vanity Fair πως απλά έβγαζε πράγματα από το μυαλό του όταν έγραψε για πρώτη φορά για το metaverse, έναν ψηφιακό κόσμο όπου οι άνθρωποι θα λειτουργούν μέσω άβαταρς εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, μπλέκοντας τα όρια ανάμεσα στον ψηφιακό και τον φυσικό χώρο. 

Τι είναι το metaverse

Για όσους δεν είναι  βαθιά μυημένοι στην τεχνολογία, το metaverse μοιάζει εκ πρώτης όψεως με μια βελτιωμένη εκδοχή του Virtual Reality (VR – εικονική πραγματικότητα). Όμως στην πραγματικότητα, είναι πολλά περισσότερα.

Κατ΄ αναλογία, το metaverse θα μπορούσε να είναι για το VR ό,τι είναι τα σημερινά smartphones για τα πρώτα κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του 1980.

Για πολλούς είναι το μέλλον του ίντερνετ, αφού αντί να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή, στο metaverse, ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα headset για να εισέλθει σε έναν ψηφιακό κόσμο και να συνδεθεί με κάθε λογής ψηφιακά περιβάλλοντα.

Σε αντίθεση με το σημερινό VR, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για το gaming, αυτός ο ψηφιακός κόσμος θα χρησιμοποιείται για τα πάντα: Για τη δουλειά, για παιχνίδια, για συναυλίες, για σινεμά ή απλά για παρέα.

Ο περισσότερος κόσμος φαντάζεται ότι ο καθένας θα έχει ένα τρισδιάστατο avatar του εαυτού του, που θα χρησιμοποιεί στο metaverse. Όμως, όλα αυτά είναι ακόμα στο επίπεδο των ιδεών, έτσι κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς είναι το metaverse.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το metaverse είναι το next big thing – Αλλά τι είναι;

Meta: Αντιπερισπασμός, φυγή προς τα εμπρός, ή «Μετά-σταση»;

Κι όμως. Το Facebook «έχασε» τον λογαριασμό @meta στη δική του πλατφόρμα, το Instagram

Το Meta του Facebook: Ποιες εταιρείες τρολάρουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News