ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση χωρίς μεγάλο τζίρο

Στο +0,9% και τις 875 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση χωρίς μεγάλο τζίρο

Με το δεξί προσπαθεί να μπει στον τελευταίο μήνα του 2021 το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να αντιδράει ανοδικά, χάρη αφενός στο θετικό κλίμα των ξένων αγορών, αφετέρου στα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,94% και διαμορφώνεται στις 875,76 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (867,71 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 869,48 έως 875,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατομμύρια ευρώ στα πρώτα 50 λεπτά. 

Η Λεωφόρος Αθηνών είναι σαφές ότι αναζητάει μια ανοδική διέξοδο, προκειμένου να διασπάσει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, η οποία έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Οι επενδυτές προσπαθούν να διαβλέψουν την επόμενη ημέρα και κατά πόσο η νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να επαναφέρει τα καταστροφικά για την οικονομία lockdowns, πλήττοντας την πορεία ανάκαμψης από την ύφεση του 2020. 

Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις περισσότερες εισηγμένες να ανακοινώνουν βελτιωμένα μεγέθη για το γ’ τρίμηνο ή το 9μηνο του 2021, δείγμα του γεγονότος ότι αρκετές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες. 

Θετικό είναι το κλίμα και στις αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 0,7% και τις 466 μονάδες, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο. 

Στο μεταξύ, από σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται στον δείκτη MSCI Standard Greece, αυξάνοντας σε έξι τις ελληνικές παρουσίες (ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE , ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank).  

Στο 1% τα κέρδη στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να αντιδράει επίσης στις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών ενισχύεται κατά 0,97% και καθορίζεται στις 559,52 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξάνεται κατά 1,65% και διαμορφώνεται μία ανάσα από το 1,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +1,1% και το 1,05 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει 0,7% και βρίσκεται στα 2,65 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να διαπραγματεύεται οριακά σε θετικό έδαφος και να κινείται στο 0,88 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank ανακάμπτει στο +3,7%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,16% 1,05 ευρώ 
  • Αttica Bank 3,70% 0,56 ευρώ 
  • Eurobank 0,25% 0,8812 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,68% 2,655 ευρώ 
  • Πειραιώς 1,65% 1,297 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι αυτή που ξεχωρίζει, καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +2,8% και το 1,87 ευρώ. Άνοδο άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή του Mytilineos αλλά και η μετοχή του ΟΛΠ, οι οποίες κινούνται πέριξ του 2,5%. 

Την ίδια ώρα, κέρδη άνω του 1,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των Coca – Cola, Tιτάνα και Viohalco, ενώ οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ καταγράφουν ελεγχόμενες απώλειες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.20), 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                         

moneyreview.gr          

Διαβάστε επίσης:   

Tρ. Πειραιώς: Στα 250 άτομα στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 

Ανεκτέλεστο 6,3 δισ. ευρώ για τις 4 μεγαλύτερες 

Mytilineos: Αναβαθμίζει τις προοπτικές η S&P λόγω υψηλής κερδοφορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News