ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Κατασκευαστικές: Ανεκτέλεστο 6,3 δισ. ευρώ για τις 4 μεγαλύτερες

Πώς διαμορφώνονται τα μεγέθη 9άμηνου των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Άβαξ και Intrakat

Κατασκευαστικές: Ανεκτέλεστο 6,3 δισ. ευρώ για τις 4 μεγαλύτερες

Τη θέση τους βελτίωσαν οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας κατά το εννεάμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, όπως φανερώνουν τα δημοσιευμένα μεγέθη. Με τους διαγωνισμούς νέων μεγάλων έργων  να πυκνώνουν, το στοίχημα των τεχνικών ομίλων είναι να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των κατασκευών, να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος δομικών υλών και να ξεπεράσουν τα προβλήματα του παρελθόντος.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, ξεχωρίζει η σημαντική βελτίωση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου όλων των κατασκευαστικών ομίλων, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να διαθέτει σύνολο υπογεγραμμένων και προς υπογραφή συμβάσεων ύψους 2,4 δισ.ευρώ Όπως και η επιστροφή στην προ φόρων κερδοφορία της Ελλάκτωρ, της οποίας η διοίκηση, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ανέφερε ότι το 2022 ο τομέας της κατασκευής θα πάψει να είναι ζημιογόνος.

Ποιες ήταν οι επιδόσεις των κατασκευαστικών στο εννεάμηνο;

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η εισηγμένη, σε ενοποιημένο επίπεδο, εμφάνισε ενισχυμένο κατά 6,4% κύκλο εργασιών, στα 700,7 εκατ. ευρώ (261,3 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2021), όπως κι αυξημένα κατά 18,5%, στα 113,3 εκατ. ευρώ λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων.

Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) αυξήθηκε κατά 17%, στα διαμορφώθηκε στα 212,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου ενισχύθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 4,9 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις και του κατασκευαστικού τομέα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που σύντομα θα ξεκινήσει την δημόσια προσφορά των ομολογιών της ύψους έως 300 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εμφάνισε τζίρο της τάξεως των 399 εκατ. ευρώ από 391 εκατ. ευρώ, κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 29,4 εκατ. ευρώ από μόλις 8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020 και λειτουργική κερδοφορία 38,4 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί επενδύσεις αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ και διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων 2,4 δισ. ευρώ που εκτοξεύεται σε 4,5 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν τα προς υπογραφή έργα.

Ελλάκτωρ

Η Ελλάκτωρ επέστρεψε, κατά το τρίτο τρίμηνο, σε κέρδη προ φόρων ύψους 8 εκατ. ευρώ, μετά από 6 τρίμηνα αρνητικών αποτελεσμάτων, έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ενίσχυσε ακόμη, την λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) κατά 12%, στα 49 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει ζημιογόνος, έχοντας περιορίσει σε -1,6 εκατ. ευρώ από -7,8 εκατ. ευρώ τα αρνητικά αποτελέσματα.

Σε επίπεδο εννεάμηνου, τα μεγέθη παραμένουν στο κόκκινο, με την Ελλάκτωρ να εμφανίζει χαμηλότερο κατά 4%, στα 638 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και ενισχυμένες κατά 41% ζημιές στα 56,1 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, αρχικού προϋπολογισμού της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ, η οποία βαίνει προς κατακύρωση στην Ελλάκτωρ κοινοπρακτικά με την Άβαξ και μία ακόμη εταιρεία θα είναι ένα από τα έργα που πρόκειται να τροφοδοτήσει τα μεγέθη της εταιρείας.

Στις παραχωρήσεις, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 9,3%, σε 166 εκατ. ευρώ, με την άνοδο να σχετίζεται με τη σταδιακή ομαλοποίηση της κυκλοφορίας (Αττική Οδός +12% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020).

Στις κατασκευές τα έσοδα, κατά το εννεάμηνο, υποχώρησαν κατά 15,2%, σε 317,4 εκατ., κυρίως λόγω μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας, με τον όμιλο να έχει αποφασίσει να εστιάσει γεωγραφικά στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Η Ελλάκτωρ εμφανίζει ανεκτέλεστο ύψους 2 δισ. ευρώ.

Άβαξ

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 39%, στα 521 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 70%, σε 197 εκατ. Ωστόσο, η αυξημένη δραστηριότητα του εννεάμηνου του 2021, όμως, συνοδεύτηκε από υψηλότερα τιμολόγια προμήθειας και μεταφοράς δομικών υλικών, αυξημένες δαπάνες ενέργειας αλλά και ζημιογόνα λειτουργία του κλάδου ενέργειας, φαινόμενο το οποίο εντάθηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους. Ως αποτέλεσμα, η μικτή κερδοφορία του ομίλου βελτιώθηκε, αν και με χαμηλότερο ρυθμό έναντι του κύκλου εργασιών, ανερχόμενη σε 31,8 εκατ. στο εννεάμηνο του 2021 έναντι 28,3 εκατ.

Η συρρίκνωση του περιθωρίου του μεικτού κέρδους οφείλεται στην αρνητική απόδοση του κλάδου ενέργειας, η οποία επισκίασε την σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε στο εννεάμηνο του 2021 στη δραστηριότητα και την κερδοφορία των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Στο εννεάμηνο, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,7 εκατ. ευρώ έναντι 5,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε ζημιά προ φόρων 1 εκατ. (από 0,8 εκατ. ευρώ).

Στο εννεάμηνο το ενοποιημένο καθαρό κέρδος διαμορφώθηκε σε 3,2 εκατ. έναντι 9 εκατ. στο εννεάμηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο ο όμιλος παρουσίασε καθαρή ζημία ύψους 2,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,4 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Το κέρδος προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (EBITDA) του εννεάμηνου του 2021 ανήλθε σε 40,2 εκατ. έναντι 34,5 εκατ. ευρώ στη συγκρίσιμη περίοδο του 2020, ενώ στο τρίτο τρίμηνο το EBITDA ανήλθε σε 8,1 εκατ. ευρώ για τον όμιλο έναντι 7,8 εκατ. στο περυσινό τρίμηνο.

Το ανεκτέλεστο της εισηγμένης, ενισχύθηκε λόγω του έργου της γραμμής 4 του Μετρό, σε 1,46 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 1,68 δισ. ευρώ εάν ληφθούν υπόψη τα προς υπογραφή projects.

Intrakat

Σημαντική βελτίωση μεγεθών εμφανίζει και η Intrakat κατά το τρίτο τρίμηνο, με το ανεκτέλεστο του ομίλου να διαμορφώνεται σε 419 εκατ. ευρώ, έχοντας μειοδοτήσει για νέα  382 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Intrakat, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα, μετά την συμβασιοποίηση των νέων projects της.

Στο εννεάμηνο, η Intrakat εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις 140,3 εκατ. (από 127,6 εκατ.), λειτουργικές ζημίες (Ebitda) ύψους 3,1 εκατ. έναντι κερδών 375 χιλ. ευρώ και ζημίες προς τόκων και φόρων  6,76 εκατ. (από -2,5 εκατ.). Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική στο τρίτο τρίμηνο, οπότε οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 31,2%, σε 53,3 εκατ. ευρώ, καταγράφηκαν λειτουργικά κέρδη 2,66 εκατ. ευρώ (από ζημίες) και κέρδη προ φόρων 1,47 (από -3,19 εκατ. ευρώ).

H Intrakat εντείνει τη δραστηριότητά της σε όλους τους τομείς, τα έργα υποδομών όπου έχει αναλάβει σειρά σιδηροδρομικών έργων, αλλά και projects που σχετίζονται με τον τουρισμό. Έτσι, υπέγραψε συμφωνία κατασκευής ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ που θα διαθέτει 75 σουίτες, 1 all-day dining και 1 specialty restaurant, ένα spa και 12 βίλες.

Στα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις η Intrakat έχει υποβάλει προσφορές και έχει προεπιλεγεί σε διαγωνισμούς συνολικής αξίας 2,5 δισ.ευρώ, ενώ στα ενεργειακά έργα ΑΠΕ διαθέτει συνολική ισχύ 1 GW.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News