ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δυναμικό comeback – Έως 3,5% τα κέρδη στις τράπεζες

Στο +1,44% και τις 871 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Δυναμικό comeback – Έως 3,5% τα κέρδη στις τράπεζες

Το τεχνικό όριο των 870 μονάδων ανέκτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντέδρασε πειστικά στις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με τις τράπεζες να ηγούνται τις ανόδου με κέρδη έως 3,5%. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 1,44% και ενισχύθηκε στις 871,34 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (858,93 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 863,98 έως 875,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 65 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι μετοχές των τραπεζών ήταν αυτές που ηγήθηκαν της ανοδικής κίνησης, με τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank να ενισχύονται κατά 2,7% και κατά 3,4% αντίστοιχα, παρασέρνοντας θετικά και τις μετοχές των Eurobank – Πειραιώς. 

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική ήταν η εικόνα στη μετοχή της Mytilineos, η οποία αυξήθηκε κατά 3,4% και τα 14,6 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν επίσης οι μετοχές των Τιτάνα, Viohalco, Aegean, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ. 

Στον αντίποδα, μικρές και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία υποχώρησε κατά περίπου 1% και διαμορφώθηκε στο τεχνικό σημείο των 28 ευρώ. 

Αντίδραση από το χαμηλό 4 μηνών  

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να αντιδράσει με πειστικότητα, μετά την πτώση κατά 4,4% της Παρασκευής, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες συνολικά 40 μονάδες.   

Το μαζικό sell off οφειλόταν στην νέα αφρικανική παραλλαγή, γνωστή και ως μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει θέσει σε ύψιστο συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.   

Ήδη, Ιαπωνία και Ισραήλ διέκοψαν όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό, ενώ και η Ελλάδα εξετάζει τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες.   

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, επιδρούν αρνητικά στο χρηματιστηριακό κλίμα, με τις ανησυχίες να οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός, το αμερικανικό δολάριο κοκ.   

Αποτέλεσμα είναι, αυτή την στιγμή, το θετικό σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών να βρίσκεται υπό ατμόν, με τις εξελίξεις σχετικά με την Όμικρον να καθορίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι από τις αρχές του έτους ο Γ.Δ. βρίσκεται μόλις στο +6%, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των κεκτημένων.    

Ράλι για τις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος απώλεσε άνω του 6% την Παρασκευή, σήμερα επανήλθε σε θετικό έδαφος και ενισχύθηκε κατά 2,46%, καθώς καθορίστηκε στις 559,81 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 550 μονάδων.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,4% και κατά 2,7%, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στο 1,04 και στα 2,69 ευρώ. Κατά 2% ενισχύθηκε και η μετοχή της Πειραιώς.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο +1,4% και το 0,89 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank, μετά τις ισχυρότατες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, εκτινάχθηκε στο +12,5% και το 0,60 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank 3,42% 1,0445 ευρώ       
  • Attica Bank 12,5% 0,603 ευρώ       
  • Eurobank 1,36% 0,8954 ευρώ       
  • Εθνική Τράπεζα 2,69% 2,63 ευρώ       
  • Πειραιώς 1,97% 1,295 ευρώ      

Κυρίαρχοι οι αγοραστές   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Mytilineos ξεχώρισε  στο +3,4% και τα 14,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo αυξήθηκε κατά 1,5% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία βρέθηκε στο +3,75% και τα 3,73 ευρώ.  

Άνω του 3,6% καθορίστηκε η άνοδος, επίσης, για τη μετοχή της Viohalco, ενώ στον αντίποδα ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία μειώθηκε κατά 0,9% και τα 28 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Profile ξεχώρισε στο +7%, ενώ η μετοχή της ΑΒΑΞ ακολούθησε στο +4%. Κέρδη της τάξης του 4% παρουσίασαν, επιπλέον, οι μετοχές των Intrakat – Intracom. 

Συνολικά, 91 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 19 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                     

moneyreview.gr      

Διαβάστε επίσης:    

Jumbo: Αύξηση 21% στα EBITDA 9μήνου – «Δύσκολος» ο Δεκέμβριος  

Εθνική Τράπεζα: Στα 50 εκατ. ευρώ το κόστος εθελούσιας εξόδου 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News