ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι πιέσεις, στο στόχαστρο οι τράπεζες

Στο -1,4% και τις 859 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι πιέσεις, στο στόχαστρο οι τράπεζες

Επανέρχονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποκύπτει εκ νέου στις πτωτικές πιέσεις, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι απειλεί την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αναζωπυρώνοντας τον φόβο για την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση κατά 1,41% και διαμορφώνεται στις 859,08 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (871,34 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 857,98 έως 865,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 9 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 50 ώρες. 

Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως επιβεβαιώνεται, θέτουν υπό δοκιμασία το θετικό σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας και την χθεσινή ανοδική αντίδραση, οι πωλητές επανέρχονται στο προσκήνιο. 

Η κυβέρνηση, εντός της ημέρας, θα ανακοινώσει νέα μέτρα προστασίας έναντι της Covid, με στόχο να μην χαθεί ο έλεγχος της υγειονομικής κρίσης και να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο «φυσιολογικά» γίνεται. 

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς του lockdown, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Μαξίμου. Άλλωστε, τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για πολλούς, αποτελούν προάγγελο του τι θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα. 

Στο κλίμα αστάθειας έρχεται να συμβάλλει τόσο η αναδιάρθρωση των δεικών MSCI (από αύριο η εισαγωγή της ΔΕΗ στον Standard Greece) όσο και το κλείσιμο του μήνα, το οποίο θα βρει τον Γενικό Δείκτη στο -4%. 

Από την άλλη πλευρά, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας στους επενδυτές, με την πλειονότητα των εισηγμένων να καταγράφει αισθητή βελτίωση της κερδοφορίας και ισχυρά οικονομικά μεγέθη. 

Στο -2% οι τράπεζες 

Όπως συμβαίνει σε κάθε πτωτική συνεδρίαση, οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,18% και να διαμορφώνεται στις 547,62 μονάδες, μακριά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία κατακρημνίζεται στο -3,5% και το 1 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να διολισθαίνει κατά περίπου 2,5% και το 1,26 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται κατά 2% και τα 2,57 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο 1,2% και το 0,88 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank υποχωρεί κατά 4% και το 0,57 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -3,49% 1,008 ευρώ 
  • Attica -4,15% 0,578 ευρώ 
  • Εurobank -1,18% 0,8848 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -2,09% 2,575 ευρώ 
  • Πειραιώς -2,39% 1,264 ευρώ 

Κυρίαρχοι οι πωλητές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ διολισθαίνει κατά 2,6% και το 1,31 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Mytilineos, Viohalco και Coca – Cola. 

Πέριξ του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οι μετοχές των ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ προσπαθούν να κινηθούν ανοδικά, εμφανίζοντας κέρδη κατά 0,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.20), 18 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 58 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                      

moneyreview.gr       

Διαβάστε επίσης:

Γεκ Τέρνα: Εκδίδει ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News