ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστρέφει κάτω από τις 860 μονάδες – Απώλειες 3% για Coca Cola

Στο -1,4% και τις 859 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιστρέφει κάτω από τις 860 μονάδες – Απώλειες 3% για Coca Cola

Υπό κλοιό αυξημένων πιέσεων βρίσκεται εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, διαγράφοντας την όποια θετική αντίδραση της χθεσινής ημέρας και επιστρέφοντας στα επίπεδα της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση κατά 1,40% και διαμορφώνεται στις 859,11 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (871,34 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 857,87 έως 865,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 27 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.  

Το μεγαλύτερο βάρος των πιέσων ασκείται στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία κατακρημνίζεται κοντά στο -3% και τα 27 ευρώ. Υψηλές απώλειες παρατηρούνται και στη μετοχή της Alpha Bank αλλά και στη μετοχή της Motor Oil, καθώς αμφότερες βρίσκονται άνω του -2,5%. 

Από εκεί και πέρα, οι ρευστοποποιήσεις εκδηλώνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό, με τις μετοχές των Viohalco, ΕΧΑΕ και Mytilineos να διολισθαίνουν πέριξ του 2%.  

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι από τα βαριά «χαρτιά» της αγοράς μόλις τρία διαφεύγουν των αρνητικών προσήμων. Ο λόγος για τις ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες κινούνται ήπια ανοδικά. 

Ανησυχία για την Όμικρον  

Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον θέτουν υπό δοκιμασία το θετικό σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς -μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση- οι πωλητές επανέρχονται στο προσκήνιο, οδηγώντας τον Γ.Δ. εκ νέου στα επίπεδα των 860 μονάδων. 

Η κυβέρνηση, πριν από λίγο, έσπευσε να ανακοινώσει νέα μέτρα προστασίας έναντι της Covid, με στόχο αφενός να μην χαθεί ο έλεγχος της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο «φυσιολογικά» γίνεται.  

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός γενικευμένου lockdown, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Μαξίμου. Άλλωστε, τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για πολλούς, αποτελούν προάγγελο του τι θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα.  

Στο κλίμα αστάθειας έρχεται να συμβάλλει τόσο η αναδιάρθρωση των δεικών MSCI (από αύριο η εισαγωγή της ΔΕΗ στον Standard Greece) όσο και το κλείσιμο του μήνα, το οποίο θα βρει τον Γενικό Δείκτη στο -4%.  

Από την άλλη πλευρά, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας στους επενδυτές, με την πλειονότητα των εισηγμένων να καταγράφει αισθητή βελτίωση της κερδοφορίας και ισχυρά οικονομικά μεγέθη.  

Στο -2% οι τράπεζες  

Όπως συμβαίνει σε κάθε πτωτική συνεδρίαση, οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,95% και να διαμορφώνεται στις 547,62 μονάδες, μακριά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.  

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία κατακρημνίζεται στο -2,7% και το 1 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να διολισθαίνει κατά περίπου 1,6% και το 1,27 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται κατά 1,7% και τα 2,58 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο 1,1% και το 0,88 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank υποχωρεί κατά 7% και το 0,56 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -2,73% 1,017 ευρώ  
  • Attica -7,12% 0,56 ευρώ  
  • Εurobank -1,12% 0,8854 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,67% 2,586 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,62% 1,274 ευρώ  

Κυρίαρχοι οι πωλητές  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola διολισθαίνει κατά 2,9% και τα 27,2 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2,5% εμφανίζει και η μετοχή της Motor Oil. Οι μετοχές των EXAE και Viohalco ακολουθούν στο +2,4%. 

Την ίδια ώρα, πέριξ του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Mytilineos, ενώ οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ προσπαθούν να κινηθούν ανοδικά, εμφανίζοντας κέρδη κατά 0,5%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,9% και το 1,01 ευρώ, με τις μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη, Intacom και Intrakat να έπονται στο -2%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 23 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 84 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                       

moneyreview.gr        

Διαβάστε επίσης: 

Γεκ Τέρνα: Εκδίδει ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ

Motor Oil: Στα 156,5 εκατ. ευρώ τα EBITDA γ΄ τριμήνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News