Κοινωνία Τρίτη 30/11/2021, 11:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών – Αλλιώς πρόστιμο 100 κάθε μήνα

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών – Αλλιώς πρόστιμο 100 κάθε μήνα

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι όσοι δεν συμμορφώνονται, θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε μήνα.

Μεταξύ άλλων, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών ανέρχεται σε 580.000, εκ των οποίων μόνο οι 60.000 έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση εντός του Νοεμβρίου.

«Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό τον λόγο ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το εξής μέτρο:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

«Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» έσπευσε να επαναλάβει ο πρωθυπουργός.

Δύο δωρεάν self tests προς όλους

Την ίδια ώρα, εν όψει της εορταστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση δύο self test για κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη. Το πρώτο self test θα διατεθεί από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε, να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν τα Χριστούγεννα και μετά την Πρωτοχρονιά. «Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών».

Αργά ή γρήγορα η Όμικρον θα έρθει στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά, τέλος, έκανε στη μετάλλαξη Όμικρον. «Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο».

Για να καταλήξει: «Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

CEO της Moderna: Τα εμβόλια θα δυσκολευτούν με την Όμικρον

Οίκοι αξιολόγησης: Η μετάλλαξη Όμικρον απειλή για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές

Γεωργαντάς: Περίπου 90.000 πολίτες εμβολιάζονται κάθε μέρα – Όχι σε νέα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News