ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια «ζωής» στο Χρηματιστήριο – Ανοδική αντίδραση με τζίρο

Σημάδια «ζωής» στο Χρηματιστήριο – Ανοδική αντίδραση με τζίρο

Σημάδια αντίδρασης μετά την ισχυρή πτώση της προηγούμενης εβδομάδας εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να συνέλθουν από το sell off της Παρασκευής και να προχωρήσουν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,78% και διαμορφώνεται στις 865,59 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (858,93 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 863,98 έως 869,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 11,5 εκατ. ευρώ μέσα στα πρώτα 50 λεπτά της ημέρας. 

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα προσπαθήσει να αντιδράσει σήμερα, μετά την πτώση κατά 4,4% της Παρασκευής, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες συνολικά 40 μονάδες. 

Το μαζικό sell off οφείλεται στην νέα αφρικανική παραλλαγή, γνωστή και ως μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει θέσει σε ύψιστο συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων. 

Ήδη, Ιαπωνία και Ισραήλ διέκοψαν όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό, ενώ και η Ελλάδα εξετάζει τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες. 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, επιδρούν αρνητικά στο χρηματιστηριακό κλίμα, με τις ανησυχίες να οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός, το αμερικανικό δολάριο κοκ. 

Αποτέλεσμα είναι, αυτή την στιγμή, το θετικό σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών να βρίσκεται υπό ατμόν, με τις εξελίξεις σχετικά με την Όμικρον να καθορίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι από τις αρχές του έτους ο Γ.Δ. βρίσκεται μόλις στο +6%, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των κεκτημένων.  

Ανακάμπτουν οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος απώλεσε άνω του 6% την Παρασκευή, σήμερα βρίσκεται σε θετικό έδαφος και ενισχύεται κατά 1,89%, καθώς καθορίζεται στις 556,69 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 550 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες αυξάνονται κατά 2% και διαμορφώνονται στο 1,03 και στα 2,62 ευρώ, αντίστοιχα. Κατά περίπου 1,5% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται αμετάβλητη στο 1,27 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank, μετά τις ισχυρότατες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, αντιδράει στο +4,5% και το 0,56 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,98% 1,03 ευρώ     
  • Attica Bank 4,48% 0,56 ευρώ     
  • Eurobank 1,45% 0,8962 ευρώ     
  • Εθνική Τράπεζα 1,99% 2,621 ευρώ     
  • Πειραιώς 0% 1,27 ευρώ    

Κυρίαρχοι οι αγοραστές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo ξεχωρίζει στο +2,3% και τα 12,45 ευρώ, χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αυξάνεται κατά 1,9% και τα 9,40 ευρώ. 

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Motor Oil, η οποία μειώνεται κατά 1,2% και τα 13,5 ευρώ, ενώ στο -0,8% καθορίζεται η πτώση για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.20), 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                   

moneyreview.gr    

Διαβάστε επίσης:  

Jumbo: Αύξηση 21% στα EBITDA 9μήνου – «Δύσκολος» ο Δεκέμβριος

Εθνική Τράπεζα: Στα 50 εκατ. ευρώ το κόστος εθελούσιας εξόδου

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News