ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με τραπεζική ώθηση προς τις 870 μονάδες

Στο +1,3% και τις 870 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με τραπεζική ώθηση προς τις 870 μονάδες

Προς τις 870 μονάδες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να αντιδράει μετά τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, έχοντας σε πρώτο πλάνο τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σέρνουν τον χορό της ανόδου. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 1,31% και διαμορφώνεται στις 870,18 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (858,93 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 863,98 έως 871,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 30 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Οι μετοχές των τραπεζών είναι αυτές που ηγούνται της ανοδικής κίνησης, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank να ενισχύονται άνω του 2,5%, παρασέρνοντας θετικά και τις μετοχές των Eurobank – Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική είναι η εικόνα στη μετοχή της Jumbo, η οποία αυξάνεται κατά 3% και τα 12,5 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν επίσης οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Mytilineos.

Στον αντίποδα, μικρές και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των ΟΛΠ, Coca – Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Motor Oil, οι οποίες πάντως δεν παίρνουν διαστάσεις, περιοριζόμενες σε έως 1%.

Αντίδραση από το χαμηλό 4 μηνών 

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα προσπαθήσει να αντιδράσει σήμερα, μετά την πτώση κατά 4,4% της Παρασκευής, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες συνολικά 40 μονάδες.  

Το μαζικό sell off οφείλεται στην νέα αφρικανική παραλλαγή, γνωστή και ως μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει θέσει σε ύψιστο συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.  

Ήδη, Ιαπωνία και Ισραήλ διέκοψαν όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό, ενώ και η Ελλάδα εξετάζει τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες.  

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, επιδρούν αρνητικά στο χρηματιστηριακό κλίμα, με τις ανησυχίες να οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός, το αμερικανικό δολάριο κοκ.  

Αποτέλεσμα είναι, αυτή την στιγμή, το θετικό σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών να βρίσκεται υπό ατμόν, με τις εξελίξεις σχετικά με την Όμικρον να καθορίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι από τις αρχές του έτους ο Γ.Δ. βρίσκεται μόλις στο +6%, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των κεκτημένων.   

Ανακάμπτουν δυναμικά οι τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος απώλεσε άνω του 6% την Παρασκευή, σήμερα βρίσκεται σε θετικό έδαφος και ενισχύεται κατά 1,89%, καθώς καθορίζεται στις 556,69 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 550 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες αυξάνονται κατά 2,8% και κατά 2,6%, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στο 1,03 και στα 2,62 ευρώ. Κατά 2% ενισχύεται και η μετοχή της Πειραιώς.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο +1,3% και το 0,89 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank, μετά τις ισχυρότατες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, αντιδράει στο +15% και το 0,62 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 2,82% 1,0385 ευρώ      
  • Attica Bank 15,67% 0,62 ευρώ      
  • Eurobank 1,31% 0,895 ευρώ      
  • Εθνική Τράπεζα 2,66% 2,629 ευρώ      
  • Πειραιώς 2,13% 1,297 ευρώ     

Κυρίαρχοι οι αγοραστές  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo ξεχωρίζει στο +3% και τα 12,5 ευρώ, χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Mytilineos, η οποία αυξάνεται κατά 2,2% και τα 14,4 ευρώ. Άνω του 2% καθορίζεται η άνοδος, επίσης, για τη μετοχή της ΕΧΑΕ. 

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία μειώνεται κατά 0,8% και τα 9,5 ευρώ, ενώ στο -0,7% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Motor Oil – ΟΛΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +5%, ενώ η μετοχή της ΑΒΑΞ έπεται στο +3,4%. Κέρδη άνω του 2% παρουσιάζουν, επιπλέον, οι μετοχές των ΕΥΑΘ, Intracom, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 82 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                    

moneyreview.gr     

Διαβάστε επίσης:   

Jumbo: Αύξηση 21% στα EBITDA 9μήνου – «Δύσκολος» ο Δεκέμβριος 

Εθνική Τράπεζα: Στα 50 εκατ. ευρώ το κόστος εθελούσιας εξόδου 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News