Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 07:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια σύμφωνα με την Goldman Sachs

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια σύμφωνα με την Goldman Sachs

Τέσσερα σενάρια για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει για την παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού παρουσίασε η Goldman Sachs. Ο επενδυτικός οίκος, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζει κανείς ποιο σενάριο θα επιβεβαιωθεί. 

Αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται γρηγορότερα από την Δέλτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με ανάπτυξη 2% σε τριμηνιαία βάση ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις του οίκου. Για το 2022 συνολικά, η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει ανάπτυξη 4,2%, δηλαδή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τη σημερινή πρόβλεψη. Οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι ασαφείς. 

Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς. 

Σενάριο «False Alarm» (λανθασμένου συναγερμού): Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο αργά από την Δέλτα και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. 

Θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο της «ομαλοποίησης», η συνολική μείωση του βάρους από την ασθένεια αφήνει την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα από το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs. Ο πληθωρισμός είναι πιθανότατα χαμηλότερος, καθώς η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας επιταχύνεται. 

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, παρότι η Όμικρον θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, εντούτοις τα πιθανά σενάρια έχουν ακόμα ένα ασυνήθιστα μεγάλο εύρος. Συνεπώς, ο οίκος δεν κάνει ακόμα αλλαγές στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. 

Το επόμενο βήμα θα υπαγορευτεί από τους επιστήμονες και τις απαντήσεις που θα δώσουν σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το πόσο ανθεκτικό είναι το νέο στέλεχος στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτικό είναι. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News