ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Πού χτυπά το 4ο κύμα κορωνοϊού – Η θέση της Ελλάδας

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, αυξάνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι

φωτ.: Reuters/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού χτυπά την Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δείχνουν τα στοιχεία της HSBC, καθώς ο οίκος επισημαίνει ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας, αυξάνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, καθώς ανεβαίνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

hsbc-poy-chtypa-to-4o-kyma-koronoioy-i-thesi-tis-elladas0

Ενώ τα κρούσματα στη Βρετανία υποχωρούν ελαφρώς από τα υψηλά επίπεδά τους και στις τρεις από τις χώρες του Big 4 της Ευρωζώνης παραμένουν χαμηλά, εντούτοις η HSBC θεωρεί τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία ενδεικτικά μιας ανησυχητικής τάσης για ολόκληρη την Ευρώπη.

hsbc-poy-chtypa-to-4o-kyma-koronoioy-i-thesi-tis-elladas1

Τα κρούσματα στη Γερμανία αυξάνονται απότομα, όπως επίσης αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και οι θάνατοι.

hsbc-poy-chtypa-to-4o-kyma-koronoioy-i-thesi-tis-elladas2

Το Βέλγιο και η Ελλάδα έρχονται πρώτες σε κρούσματα (αναλογικά με τον πληθυσμό) ανάμεσα στις χώρες που παρακολουθεί η HSBC.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως ενώ τα κρούσματα στην Πορτογαλία παραμένουν πολύ χαμηλά, στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πολύ απότομα.

hsbc-poy-chtypa-to-4o-kyma-koronoioy-i-thesi-tis-elladas3

Ενώ πολλές χώρες στηρίζονται σε αναμνηστικές δόσεις, άλλες παίρνουν περαιτέρω μέτρα για να ανακόψουν το τέταρτο κύμα. Η Αυστρία και κάποια κρατίδια της Γερμανίας έχουν κόψει την πρόσβαση σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες για τους ανεμβολίαστους, ακόμα και εάν επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

hsbc-poy-chtypa-to-4o-kyma-koronoioy-i-thesi-tis-elladas4

Και την ίδια στιγμή, χώρες που είχαν μόλις ανακηρύξει το τέλος της πανδημίας (Δανία, Ολλανδία), επαναφέρουν τη χρήση του «health pass» σε διάφορες δραστηριότητες.

hsbc-poy-chtypa-to-4o-kyma-koronoioy-i-thesi-tis-elladas5

Συνεπώς, η κινητικότητα πέφτει σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι πολιτικοί προσπαθούν  να αποτρέψουν νέα lockdowns, έστω και εάν αυξάνονται οι θάνατοι σε χώρες με υψηλά κρούσματα, όπως στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης: 

Ολλανδία: Έρχεται νέο lockdown;

Ένας χρόνος εμβόλια: Οι χελώνες, οι λαγοί και οι ψεκασμένοι του παγκόσμιου χάρτη

Κορωνοϊός: Ποια χώρα βάζει τέλος στη δωρεάν νοσηλεία για τους «ανεμβολίαστους από επιλογή»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News