Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 13:12
BUSINESS & FINANCE

Bank of America: Η ανοσία της αγέλης είναι πια οφθαλμαπάτη

Bank of America: Η ανοσία της αγέλης είναι πια οφθαλμαπάτη

Σαν μια «οφθαλμαπάτη» περιγράφει πλέον την ανοσία της αγέλης η Bank of America, την ώρα που η Μετάλλαξη Δέλτα γίνεται κυρίαρχη στην Ευρώπη. 

Παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού στα βασικά hotspots έχει ανέβει σε επίπεδα που δεν είχαμε δει από το πρώτο κύμα της πανδημίας, διαπιστώνουν οι αναλυτές του οίκου. Κάτι το οποίο αποδίδουν στην υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού, στα ταξίδια λόγω καλοκαιριού, στα γεγονότα υπερ-μετάδοσης και στο άνοιγμα των οικονομιών. 

Τα κρούσματα είναι συχνότερα μεταξύ των νέων, όμως τα προηγούμενα κύματα μας έχουν μάθε ότι η διασπορά ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες μπορεί να γίνει γρήγορα, τονίζει ο οίκος. 

Οι νοσηλείες (και στις ΜΕΘ) αυξάνονται στην Πορτογαλία και την Καταλονία (τις περιοχές που παρακολουθεί η Bank of America γιατί πιστεύει ότι δείχνουν όσα θα έρθουν στην υπόλοιπη Ευρώπη), όμως ευτυχώς οι θάνατοι από κορωνοϊό παραμένουν περιορισμένοι. 

Bank of America: Η ανοσία της αγέλης είναι πια οφθαλμαπάτη-1

Στο μέτωπο των εμβολίων, η Bank of America είναι αισιόδοξη για τον στόχο που έχει θέσει εδώ και καιρό, για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε. έως το τέλος του καλοκαιριού. Τα ισχυρά κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για τα εμβόλια, τονίζει. 

Όμως, το «κατώφλι» για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολο. Ενώ η κάλυψη του 75% (από τους εμβολιασμένους και όσους έχουν ανοσία γιατί έχουν νοσήσει) θα ήταν αρκετή με τη μετάλλαξη Άλφα (δηλαδή τη βρετανική), με τη μετάλλαξη Δέλτα απαιτείται συνολική κάλυψη περίπου 85% ή και ακόμα υψηλότερη εάν συνυπολογίσει κανείς  ότι η προστασία από τα εμβόλια δεν είναι τέλεια. 

Bank of America: Η ανοσία της αγέλης είναι πια οφθαλμαπάτη-2

Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι ο δείκτης Rt έχει εκτιναχθεί κοντά στο 4 στη Μάλτα (ένας άρρωστος κολλάει άλλα 4 άτομα), παρότι το 80% του πληθυσμού της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο (έναντι αντίστοιχης κάλυψης 40% που υπάρχει στο σύνολο της Ε.Ε.). 

Έτσι, όπως συνέβη και με την εξάπλωση της μετάλλαξης Άλφα τον περασμένο χειμώνα, το νέο στέλεχος εξαπλώνεται από τη Βρετανία στην Πορτογαλία και μετά στην Ισπανία, επισημαίνει η Bank of America. Όμως, η Ισπανία έχει ήδη ξεπεράσει την Πορτογαλία σε συνολικά κρούσματα, με τους αριθμούς να ανεβαίνουν σε όλες τις χώρες. 

Bank of America: Η ανοσία της αγέλης είναι πια οφθαλμαπάτη-3

Η μετάλλαξη Δέλτα γίνεται κυρίαρχη στην Ευρώπη, όπως αναμενόταν. Στη Γερμανία ανέβηκε από το 8% των κρουσμάτων στο 74% μέσα σε έναν μήνα. Στην Πορτογαλία, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του Ιουνίου και η Ισπανία φαίνεται να ακολουθεί παρόμοια τροχιά, τονίζεται. 

Bank of America: Η ανοσία της αγέλης είναι πια οφθαλμαπάτη-4

Όπως επισημαίνει η Bank of America, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κάνει καλύτερη δουλειά με τον εμβολιασμό σχεδόν όλων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες και οι θάνατοι να προβλέπονται χειρότεροι σε χώρες όπου ο εμβολιασμός έχει στραφεί περισσότερο προς τους νέους, όπως η Γαλλία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News