BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Θα «τιμωρήσει» την Ευρώπη η ινδική μετάλλαξη;

Capital Economics: Θα «τιμωρήσει» την Ευρώπη η ινδική μετάλλαξη;

Μπορεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών να άνοιξε επιτέλους το βήμα του, όμως το αργό ξεκίνημα που έκανε ενδεχομένως να «τιμωρήσει» την Ευρώπη. Και αυτό γιατί την αφήνει ευάλωτη στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, όπως τονίζει η Capital Economics.

Capital Economics: Θα «τιμωρήσει» την Ευρώπη η ινδική μετάλλαξη;-1

Η ινδική μετάλλαξη κυκλοφορεί όλο και πιο συχνά στην ηπειρωτική Ευρώπη, με τους επιστήμονες, πάντως, να είναι αισιόδοξοι ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει ώστε να μην επαναληφθεί η έκταση των νοσηλειών και των θανάτων που είδαμε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αναγνωρίζει η Capital Economics. Έτσι, εάν αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο μέσω ενός συνδυασμού εμβολίων και τεστ, χωρίς να διαταράξει τα σχέδια για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τότε οι οικονομικές της επιπτώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες.

Capital Economics: Θα «τιμωρήσει» την Ευρώπη η ινδική μετάλλαξη;-2

Όμως, η ταχύτητα με την οποία η μετάλλαξη B.1.617.2 έγινε κυρίαρχη στην Ινδία και μετατοπίζει τις άλλες στη Βρετανία, εγείρει ανησυχίες ότι ίσως να μεταδίδεται γρήγορα μέσα στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς. «Αυτό είναι δυνητικά πιο ανησυχητικό στην ηπειρωτική Ευρώπη, με δεδομένο ότι η κληρονομιά της αργής εκκίνησης των εμβολιασμών σημαίνει πως ένα μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμα καμία δόση του εμβολίου, σε σχέση με τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ», σημειώνει η Capital Economics. 

Capital Economics: Θα «τιμωρήσει» την Ευρώπη η ινδική μετάλλαξη;-3

Εάν αποδειχθεί ότι απαιτούνται σοβαρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ινδική μετάλλαξη, γιατί είναι είτε πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ίσως να αναγκαστούν να είναι αυστηρότερες σε σχέση με άλλες. Και σε μία τέτοια περίπτωση, οι οικονομίες της Ευρώπης θα μείνουν ακόμα πιο πίσω, προειδοποιεί η Capital Economics. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News