BUSINESS & FINANCE

Σοκ από Deutsche Bank: Ανέφικτη η ανοσία ακόμα και με 100% εμβολιασμό όπου επικρατήσει το στέλεχος Delta

«Ακόμα και με ολόκληρο τον πληθυσμό εμβολιασμένο, η ασθένεια θα εξαπλώνεται ακόμα»

Σοκ από Deutsche Bank: Ανέφικτη η ανοσία ακόμα και με 100% εμβολιασμό όπου επικρατήσει το στέλεχος Delta

Η εξάπλωση του στελέχους Delta, δηλαδή αυτού που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, καθιστά τον στόχο της ανοσίας της αγέλης ανέφικτο, τονίζει η Deutsche Bank σε τελευταία ανάλυσή της. Με δεδομένη τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca απέναντι σε αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού, όσες χώρες το έχουν συμπεριλάβει στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα δεν μπορούν να χτίσουν τείχος ανοσίας ακόμα και εάν εμβολιάσουν το 100% του πληθυσμού τους, υπολογίζει ο στρατηγικός αναλυτής του επενδυτικού οίκου, Robin Winkler. «Ακόμα και με ολόκληρο τον πληθυσμό εμβολιασμένο, η ασθένεια θα εξαπλώνεται ακόμα», εξηγεί.

Το στέλεχος Delta είναι ήδη κυρίαρχο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με την Deutsche Bank, σύντομα θα γίνει το ίδιο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Αυτά θα είναι άσχημα νέα», σημειώνει ο Winkler, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος Alpha, δηλαδή αυτό που εντοπίστηκε αρχικά στο Κεντ της Βρετανίας (έχει δείκτη R0 στο 5-5,5 έναντι του 3-3,5 που έχει το στέλεχος Alpha). Και την ίδια στιγμή, το ινδικό στέλεχος είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια, καθώς το σκεύασμα της AstraZeneca παρέχει προστασία 60% (έναντι 66% στο στέλεχος Alpha) και εκείνο της Pfizer 88% (έναντι 94% στο στέλεχος Alpha). Η προστασία του εμβολίου της Moderna πιστεύεται ότι είναι ανάλογη με εκείνη του Pfizer.

Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα για τον στόχο της ανοσίας της αγέλης; Σε χώρες όπου το στέλεχος Alpha είναι κυρίαρχο, η ανοσία θα ήταν εφικτή με τον εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού εάν χρησιμοποιούνταν μόνο εμβόλια mRNA (δηλαδή Pfizer και Moderna) αλλά θα απαιτείτο ο εμβολιασμός του 100% του πληθυσμού εάν χρησιμοποιούνταν μόνο εμβόλια AstraZeneca.

Με το στέλεχος Delta, το ελάχιστο απαιτούμενο όριο για τη συλλογική ανοσία ανεβαίνει στο 90% για τα εμβόλια mRNA. Όμως, ακόμα και εάν μόλις ένας στους τέσσερις έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, η ανοσία της αγέλης καθίσταται ανέφικτη.

Σοκ από Deutsche Bank: Ανέφικτη η ανοσία ακόμα και με 100% εμβολιασμό όπου επικρατήσει το στέλεχος Delta-1

«Αυτές οι παράμετροι σημαίνουν ότι η ανοσία της αγέλης είναι ανέφικτη φέτος το καλοκαίρι σε όποια μέρη το στέλεχος Delta γίνει κυρίαρχο», σημειώνει η Deutsche Bank. Έτσι, παρότι η Βρετανία αναμένεται να εμφανίσει εμβολιαστική κάλυψη έως και 90%, καθώς εγκρίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, πιθανότατα έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλά εμβόλια AstraZeneca για να χτίσει τείχος ανοσίας. Για να γίνει αυτό, όσοι έχουν κάνει εμβόλιο AstraZeneca θα έπρεπε να λάβουν μία ενισχυτική δόση, είτε ενός εμβολίου mRNA ή ενός αναθεωρημένου εμβολίου AstraZeneca. Αυτό αναμένεται να συμβεί εάν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αρχίσει να χορηγείται σε ετήσια  βάση, στα πρότυπα του αντιγριπικού εμβολίου, όμως η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον χειμώνα.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούν κυρίως εμβόλια mRNA, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά, ο στόχος της συλλογικής ανοσίας μπορεί να επιτευχθεί τους επόμενους μήνες. Όμως, στην πράξη, ο πήχυς για να συμβεί αυτό είναι πολύ υψηλά, στο 90% του πληθυσμού.  

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Deutsche Bank, δεν τινάζει τα πάντα στον αέρα, εφόσον τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν απέναντι στη σοβαρή νόσο. Όμως, σε χώρες όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών «βαλτώνουν» σε χαμηλά επίπεδα –όπως οι ΗΠΑ-  σημαίνει ότι θα εμφανίζονται συχνότερες και μεγαλύτερες εξάρσεις του ιού. Οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, που ωστόσο εξαρτώνται από τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson (όπως η Βρετανία), θα έχουν επίσης τέτοιες εξάρσεις, αλλά με χαμηλότερη θνησιμότητα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News