BUSINESS & FINANCE

HSBC: Πόσο απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα

Το European Centre for Disease Control υπολογίζει ότι το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη θα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα έως τα τέλη Αυγούστου

HSBC: Πόσο απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα

Μπορεί τα κρούσματα του κορωνοϊού να μειώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όμως η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχίας. Η HSBC εκτιμά ότι η πιο επιθετική μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στο άνοιγμα των οικονομιών, όμως τελικά δεν θα «βυθίσει» την ανάκαμψη, αφού οι εμβολιασμοί προχωρούν και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι υψηλή.

HSBC: Πόσο απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα-1

Τα στοιχεία της HSBC  δείχνουν ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται στις περισσότερες χώρες, με τις πληρότητες των ΜΕΘ να υποχωρούν επίσης και τους εμβολιασμούς να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Όπως επισημαίνει ο οίκος, τα κρούσματα στην Ελλάδα παραμένουν σε πτωτική τροχιά.

HSBC: Πόσο απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα-2

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες συνεχίζουν την εφαρμογή των σχεδίων τους για το άνοιγμα των οικονομιών. Στη Γερμανία, τα κρούσματα είναι αρκετά χαμηλά ώστε επιτρέπουν τη λειτουργία της εστίασης και σε κλειστούς χώρους, στην Καταλονία τα κλαμπ άνοιξαν και πάλι στις 21 Ιουνίου (αν και με ωράριο έως τις 3:30 το πρωί) και στην Ιταλία οι μάσκες δεν θα είναι πια υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους από τις 28 Ιουνίου.

«Όμως υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Η μετάλλαξη που ξεκίνησε από την Ινδία ευθύνεται τώρα σχεδόν για το σύνολο των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία και περίπου για το ένα τέταρτο στην Ιταλία. Το European Centre for Disease Control υπολογίζει ότι το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη θα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα έως τα τέλη Αυγούστου.

HSBC: Πόσο απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα-3

«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτό θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια για περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών», σημειώνει η HSBC. Και εξηγεί ότι η περίπτωση της Βρετανίας, όπου τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα, αποτελεί ένα σημαντικό τεστ και για τις υπόλοιπες χώρες. Έτσι, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ήταν αρκετή για να καθυστερήσει η περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία από τις 21 Ιουνίου στις 19 Ιουλίου.

HSBC: Πόσο απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα-4

«Οι εμβολιασμοί στις χώρες του Big 4 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) είναι λιγότερο προχωρημένοι από όταν η μετάλλαξη Δέλτα έγινε κυρίαρχη στη Βρετανία, επομένως, καθυστερήσεις στο άνοιγμα των οικονομιών θα μπορούσαν να σημειωθούν και αλλού», τονίζει ο οίκος.

HSBC: Πόσο απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα-5  

Μία άλλη ανησυχία είναι ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα πέφτουν σε «θύλακες δισταγμού», καθώς οι πληροφορίες από τη Γαλλία λένε ότι τα ραντεβού γεμίζουν δυσκολότερα, ενώ η συμμετοχή στους εμβολιασμούς ανάμεσα σε κάποιες μειονότητες της Βρετανίας είναι χαμηλή.

Όμως, η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να προβληματίζει τις επιχειρήσεις. Ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης άγγιξε υψηλό 15 ετών τον Ιούνιο και υποχώρησε μόνο ελαφρά στη Βρετανία. «Επομένως, οι όποιες σύντομες καθυστερήσεις στο άνοιγμα των οικονομιών δεν αναμένεται να ‘βυθίσουν’ την ανάκαμψη», καταλήγουν οι αναλυτές της HSBC.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News