Κόσμος Πέμπτη 11/11/2021, 12:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Έρχεται νέο lockdown;

Τον περασμένο μήνα, οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς με COVID-19 σε νοσοκομεία της Ολλανδίας είχαν μέση ηλικία τα 59 έτη

Ολλανδία: Έρχεται νέο lockdown;

Την επιβολή μερικού lockdown στην Ολλανδία, συνέστησε σήμερα Πέμπτη συμβουλευτική ομάδα ειδικών σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να λάβει δραστικά και αντιδημοφιλή μέτρα για την καταπολέμηση της νέας έκρηξης της Covid-19. Να σημειωθεί ότι στη δυτική Ευρώπη από το καλοκαίρι δεν υφίστανται lockdowns και μια τέτοια κίνηση από την Ολλανδία συνιστά την πρώτη για χώρα από τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Το υπουργικό συμβούλιο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για νέα μέτρα αύριο Παρασκευή, μετά τη σύσταση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ακύρωση των εκδηλώσεων, το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων και να κλείνουν νωρίτερα τα καφέ και τα εστιατόρια, με τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NOS. 

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοσθούν νέα lockdown εξαιτίας των εμβολιασμών, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα σε πολλές χώρες καταγράφουν νέα υψηλά ρεκόρ. 
Χώρες όπως η Βρετανία έχουν ήδη προχωρήσει στην ενισχυτική δόση  για να ενισχύσουν την ανοσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Ολλανδία μέχρι στιγμής έχει παράσχει ενισχυτικά δόσεις μόνο σε μια μικρή ομάδα ατόμων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες πλησιάζει το 85%, πολλά νοσοκομεία σε περιοχές της χώρας αναγκάστηκαν να περιορίσουν την τακτική φροντίδα για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Ολλανδίας είχαν μέση ηλικία τα 59 έτη, σε σύγκριση με τα 77 έτη για τους εμβολιασμένους ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολλανδικού Ινστιτούτου Υγείας (RIVM).

Περί του 56% των Ολλανδών ασθενών με Covid-19 είναι μη εμβολιασμένοι ή μόνο μερικώς εμβολιασμένοι. Μεταξύ των ασθενών μεCovid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας, το 70% δεν είναι εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία εισήγαγε εκ νέου τη χρήση μάσκας και επέκτεινε τη λίστα των χώρων από τις οποίες απαιτεί το λεγόμενο «διαβατήριοτου κορωνοϊού», το οποίο αποδεικνύει αν κάποιος έχει εμβολιασθεί ή έχει κάνει αρνητικό τεστ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Υγειονομικό πάσο για τις τουαλέτες στα καταστήματα εστίασης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News