ΑΓΟΡΕΣ

Αφρικανικός ιός στο ελληνικό χρηματιστήριο: Η χειρότερη συνεδρίαση του 2021 – Απώλειες 2,8 δισ. ευρώ

Στο -4,45% και τις 858 μονάδες ο Γ.Δ.

Αφρικανικός ιός στο ελληνικό χρηματιστήριο: Η χειρότερη συνεδρίαση του 2021 – Απώλειες 2,8 δισ. ευρώ

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «βούλιαξε» άνω του 4% και υπαναχώρησε στα επίπεδα των 860 μονάδων, ως απόρροια του ευρύτερου sell off σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.    

Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη της Αφρικής προκάλεσαν ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να καταγράψει τόσο τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες του 2021, όσο και τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες του έτους. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρότατη πτώση κατά 4,45% και κατακρημνίστηκε στις 858,93 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, χάνοντας 40 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (898,97 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 25 μονάδες (από 857,92 έως 892,51 μονάδες), με την πτώση μάλιστα να πραγματοποιείται με υψηλό τζίρο συναλλαγών, ο οποίος ξεπέρασε τα 118 εκατομμύρια ευρώ.  

Οι εντονότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία απώλεσε άνω του 8% και οπισθοχώρησε στο επίπεδο του 1 ευρώ. Κατά περίπου 8% διολίσθησε και η μετοχή της Πειραιώς, με τις μετοχές των Eurobank – Εθνικής Τράπεζας να ακολουθούν στο -5%. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean έχασε άνω του 6,5% της αξίας της, καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτος στο ενδεχόμενο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.    

Απώλειες άνω του 4% εμφάνισαν επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Τιτανα, Viohalco, Coca – Cola, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μytilienos, OΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Ενδεικτικό της έντασης και της έκτασης των ρευστοποιήσεων είναι το γεγονός ότι από τα blue chips, ούτε ένα δεν τερμάτισε σε θετικό έδαφος, ενώ σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 14 μετοχές γλίτωσαν το αρνητικό πρόσημο. 

Πτώση 3% στην Ευρώπη    

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις ξένες αγορές.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,9% και τις 467 μονάδες, ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 3,2% και βρίσκεται στις 15.397 μονάδες, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει κατά 3% και τις 7.084 μονάδες.     

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o βιομηχανικός Dow Jones μειώνεται κατά 907 μονάδες και καθορίζεται κάτω από τις 35.000 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να βρίσκεται στο -2% και τις 4.609 μονάδες. 

Στην Ασία, το πρωί ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε στο -2,5% και τις 28.751 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng τερμάτισε στο -2,7% και τις 24.080 μονάδες.    

Το μαζικό sell off ξεκίνησε μετά το καμπανάκι που έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη νέα αφρικανική παραλλαγή, γνωστή ως Β.1.1.529, η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, ένας αριθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα (Δείτε ΕΔΩ όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής).  

Κι όλα αυτά, ενώ η Ευρώπη ήδη βιώνει το δ’ κύμα της πανδημίας, με ολοένα και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα και τους επενδυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός νέο lockdown, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.   

Στο -6% οι απώλειες της εβδομάδας  

Οι παραπάνω φόβοι ήταν μοιραίο να επιδράσουν αρνητικά και στη «ρηχή» αγορά της Αθήνας, η οποία έχασε πολύ εύκολα όλα τα στηρίγματα και επέστρεψε στον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.    

Μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη του 2021, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων μηνών.  

Σε επίπεδο εβδομάδες δε, η σωρευτική πτώση άγγιξε το 6%, με αποτέλεσμα η άνοδος από τις αρχές του έτους να περιορίζεται πλέον στο 6%. 

Απώλειες έως 8% στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των «πυρών», διολισθαίνοντας κατά 6,4% και υποχωρώντας στις 546 μονάδες, αρκετά μακριά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.    

Η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς τερμάτισε στο -8,2% και το 1,01 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο -7,9% και τo 1,27 ευρώ.     

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι μετοχές των Eurobank και Eθνικής Τράπεζας κατακρημνίστηκαν στο -5% και στο -4,8%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα σε διψήφια πτώση. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -8,18% 1,01 ευρώ    
  • Attica Bank -12,85% 0,536 ευρώ    
  • Eurobank -5,01% 0,8834 ευρώ    
  • Εθνική Τράπεζα -4,80% 2,561 ευρώ    
  • Πειραιώς -7,90% 1,27 ευρώ   

Βαριές απώλειες στο ταμπλό    

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Aegean υποχώρησε κατά 6,8% και τα 4,68 ευρώ, δείγμα των ανησυχιών για τον κλάδο των αερομεταφορών, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο -5% και τα 4,43 ευρώ.    

Απώλειες άνω του 4% εμφάνισαν επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Τιτανα, Viohalco, Coca – Cola, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μytilienos, OΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.    

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -8,4%, ενώ με απώλειες άνω του 7% ακολούθησαν οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Ικτίνος και Intracom.   

Συνολικά, μόλις εννέα μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 110 κατέγραψαν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                   

moneyreview.gr    

Διαβάστε επίσης:  

Ποιες μετοχές δέχονται το ισχυρότερο sell off 

Attica Bank: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington προέκρινε το ΤΧΣ  

Eurobank: Στα 298 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μηνου – Μονοψήφιο το ποσοστό NPEs  

Mig: Ενισχυμένες επιδόσεις στο εννεάμηνο 

Attica Group: Κέρδη μετά φόρων 32,7 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο 

ΕΥΑΘ: Αύξηση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News