ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αναπτέρωση ηθικού κοντά στις 900 μονάδες – Χαμηλός ο τζίρος

Στο +1% και τις 898 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αναπτέρωση ηθικού κοντά στις 900 μονάδες – Χαμηλός ο τζίρος

Να επιστρέψει στις 900 μονάδες κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο- ανέκοψε το 4ήμερο πτωτικό σερί, χάρη στα στηρίγματα τόσο των τραπεζικών μετοχών όσο και των blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 1,06% και ενισχύθηκε στις 898,97 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (889,58 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 891,58 έως 899,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 36 εκατομμύρια ευρώ.  

Οι αγοραστές, οι οποίοι κυριάρχησαν απόλυτα στο ταμπλό, εστίασαν κυρίως στη μετοχή της Aegean, η οποία αυξήθηκε άνω του 3,4% και τα 5 ευρώ. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Motor Oil – Ελλάκτωρ, οι οποίες διαπραγματεύτηκαν στο +3,2% και στο +3,5%, αντίστοιχα. 

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε, επίσης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε στο +1,7% και τα 2,69 ευρώ, ενώ το ανοδικό σπιράλ συμπλήρωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΛΠ, οι οποίες τερμάτισαν άνω του 2%.  

Ώθηση από Jefferies  

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι πρέπει να βρει δυνάμεις και να κινηθεί υψηλότερα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της τρέχουσας εβδομάδας και δίνοντας ένα οριστικό τέλος στη συσσώρευση της τελευταίας περιόδου.   

Τα θετικά οικονομικά μεγέθη στην πλειονότητα των εισηγμένων αποτελούν έναν από τους παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες.    

Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η αναβάθμιση του Χ.Α. από τον Jefferies, ο οποίος δηλώνει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές, βλέποντας θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία  και ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 8% για το 2021.  

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος της πανδημίας και ο φόβος ενός νέου lockdown είναι λογικό να επιδρούν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις αγορές της Ευρώπης.   

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με τη μετοχή της Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αλλαγή θα γίνει από το κλείσιμο της 17ης Δεκεμβρίου.    

Ήπια κέρδη στις τράπεζες    

Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, κατάφερε να κινηθεί υψηλότερα, καταγράφοντας ελεγχόμενα κέρδη κατά 0,74% και ενισχυόμενος στις 583,77 μονάδες.     

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7% και τα 2,69 ευρώ. Στο +1,3% έκλεισε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανέκτησε το όριο του 1,10 ευρώ.     

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε στο +0,7% και το 1,37 ευρώ, και η μετοχή της Eurobank στο +0,5% και το 0,93 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε και πάλι κολλημένη στο limit down εν μέσω της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:     

  • Alpha Bank 1,34% 1,10 ευρώ     
  • Attica Bank -29,55% 0,615 ευρώ     
  • Eurobank 0,54% 0,93 ευρώ     
  • Εθνική Τράπεζα 1,74% 2,69 ευρώ     
  • Πειραιώς 0,66% 1,379 ευρώ     

Επικράτηση των αγοραστών     

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Aegean κατόρθωσε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες, καθώς τερμάτισε στο +3,4% και τα 5 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να ακολουθεί στο +3,2% και τα 14,3 ευρώ.     

Πολύ καλή αποδείχθηκε η εικόνα και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε στο +3,5% και το 1,31 ευρώ, ενώ άνω του 2% καθορίστηκαν τα κέρδη για τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ εκτινάχθηκε κατά 6% μετά την επιβεβαίωση των σεναρίων περί πώλησης της Volterra. Κατά 3,5% αυξήθηκε τόσο η μετοχή της Quest όσο και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, 90 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 22 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ επτά μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 66,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.   

 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                 

moneyreview.gr   

Διαβάστε επίσης:  

Jefferies: «Ταύρος» για το ΧΑ – Τα καλά νέα από την Ελλάδα  

Τι απαντά στα σενάρια περί πώλησης της Volterra  

Ελλείψεις στα ράφια: Έφτασαν και στην Ελλάδα τα προβλήματα της Nike  

Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο φως» από ΕΚΤ για το κουπόνι ΑΤ1 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News