ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έχασε και τις 890 μονάδες – Στο στόχαστρο οι τράπεζες

Στο -0,6% και τις 889 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Έχασε και τις 890 μονάδες – Στο στόχαστρο οι τράπεζες

Στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου 1,5 μήνα διολίσθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές συνέχισαν τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, υπό τον φόβο του αυξημένου ρίσκου για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπιες απώλειες κατά 0,60% και υποχώρησε στις 889,58 μονάδες (κοντά στο χαμηλό ημέρας), χάνοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,94 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 888,05 έως 897,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα της επενδυτικής ανησυχίας. 

Παρότι οι σημερινές πιέσεις δεν είχαν -σε καμία των περιπτώσεων- το εύρος και την έκταση των χθεσινών, είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών έχει υπεισέλθει σε μια πτωτική τροχιά, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο των πωλήσεων.  

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, συγκέντρωσε τις περισσότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,6% και το 0,92 ευρώ. Από κοντά, ακολούθησαν και οι μετοχές των ΕΤΕ – Τιτάνα, οι οποίες απώλεσαν περίπου 1% και 1,6%, αντίστοιχα.   

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Jumbo, η οποία αυξήθηκε κατά σχεδόν 1%. Κατά 1,3% ενισχύθηκε και η μετοχή της Σαράντης, ενώ το θετικό πρόσημο κράτησαν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, Coca – Cola και ΟΤΕ.  

Σε χαμηλό 1,5 μήνα 

Μετά την χθεσινή υπαναχώρηση, η οποία έφερε την αγορά σε επίπεδα κάτω των 900 μονάδων, η Λεωφόρος Αθηνών έχασε σήμερα και τα στηρίγματα των 890 μονάδων, τα οποία αποτελούσαν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Οκτωβρίου.  

Άλλωστε, η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ο φόβος περί επαναφοράς των lockdowns συνέχισαν να επιδρούν καταλυτικά στο επενδυτικό κλίμα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.     

«Επανήλθε ο σκεπτικισμός τόσο για την επάνοδο στην κανονικότητα όσο και για τις επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο στο βαθμό που τα περιοριστικά μέτρα αποθαρρύνουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα εκείνης των εορταστικών ημερών» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.     

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι επενδυτές να αποτιμούν τον κίνδυνο μιας δυσάρεστης τροπής της πανδημίας, ένα ενδεχόμενο που περιλαμβάνει την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και το «φρενάρισμα» του ρυθμού ανάκαμψης.     

Στο 1,4% οι απώλειες στις τράπεζες 

Μετά το χθεσινό μίνι sell off, ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την πτωτική πορεία, καθώς διολίσθησε σημαντικά κατά 1,41% και καθορίστηκε στις 579,49 μονάδες, απομακρυνόμενος περαιτέρω από τις 600 μονάδες.   

Η μετοχή της Eurobank δέχθηκε τις εντονότερες πιέσεις, καθώς τερμάτισε στο -1,6% και το 0,92 ευρώ, ενώ στο -29% κατακρημνίστηκε η μετοχή της Attica Bank, δίνοντας παράταση στις ακραίες μεταβολές (εν μέσω της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ).      

Από την άλλη πλευρά, μετά το -3,8% της Τρίτης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 1% και τα 2,64 ευρώ. Μικρότερες απώλειες, τέλος, εμφάνισαν οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,4% και κατά 0,7%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:    

  •     Alpha Bank -0,41% 1,0855 ευρώ    
  •     Attica Bank -29,94% 0,873 ευρώ    
  •     Eurobank -1,60% 0,925 ευρώ    
  •     Εθνική Τράπεζα 0,97% 2,644 ευρώ  
  •     Πειραιώς -0,72% 1,37 ευρώ   

Μικρό προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, αποφεύγοντας τόσο τις ακραίες διακυμάνσεις όσο και την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου.    

Ως εκ τούτου, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρησε κατά 1,6% και έκλεισε στα 14,2 ευρώ, με τη μετοχή της Aegean να ακολουθεί στο -1,1% και τα 4,8 ευρώ. Κατά 1,6% διολίσθησε, επίσης, η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ απώλειες κατά 1,4% εμφάνισαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo ενισχύθηκε κατά 0,8% και τα 12,5 ευρώ, ενώ πέριξ του 1,3% καθορίστηκε η άνοδος για τη μετοχή της Σαράντης, η οποία αυξήθηκε στα 8,5 ευρώ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom ξεχώρισε στο -1,7% και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο -2,5%, ενώ στο +2,3% βρέθηκε η μετοχή της Ικτίνος και στο +2,7% η μετοχή της Παπουτσάνη.   

Συνολικά, 37 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 66,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News