ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με ελάχιστο τζίρο η προσπάθεια αντίδρασης

Στο +0,7% και τις 869 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με ελάχιστο τζίρο η προσπάθεια αντίδρασης

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια ανακοπής του 4ήμερου πτωτικού σερί, χάρη στα στηρίγματα που δέχεται από επιλεγμένα blue chips. Ωστόσο, ο χαμηλός τζίρος δυσκολεύει την απόπειρα αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο κατά 0,73% και διαμορφώνεται στις 896,05 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (889,58 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 891,58 έως 896,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 18 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Οι αγοραστές, οι οποίοι φαίνεται να κυριαρχούν στο ταμπλό, εστιάζουν κυρίως στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξάνεται άνω του 3% και το 1,9 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Motor Oil, η οποία διαπραγματεύεται στο +2,6% και τα 14,2 ευρώ.  

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κοντά στο +1,5% και τα 2,68 ευρώ, ενώ το ανοδικό σπιράλ συμπληρώνει η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία βρίσκεται στο +1,8% και τα 18,2 ευρώ. 

Ώθηση από Jefferies 

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι πρέπει να βρει δυνάμεις και να κινηθεί υψηλότερα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της τρέχουσας εβδομάδας και δίνοντας ένα οριστικό τέλος στη συσσώρευση της τελευταίας περιόδου.  

Τα θετικά οικονομικά μεγέθη στην πλειονότητα των εισηγμένων αποτελούν έναν από τους παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες.   

Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η αναβάθμιση του Χ.Α. από τον Jefferies, ο οποίος δηλώνει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές, βλέποντας θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία  και ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 8% για το 2021. 

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος της πανδημίας και ο φόβος ενός νέου lockdown είναι λογικό να επιδρούν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις αγορές της Ευρώπης.  

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με τη μετοχή της Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αλλαγή θα γίνει από το κλείσιμο της 17ης Δεκεμβρίου.   

Μικρά κέρδη στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα, καταγράφοντας μικρά κέρδη κατά 0,35% και ενισχυόμενος στις 581,08 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 1,5% και τα 2,68 ευρώ. Στο +0,7% βρίσκεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,38 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank κινείται στο +0,3% και το 1,08 ευρώ, και η μετοχή της Eurobank στο +0,3% και το 0,92 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται και πάλι κολλημένη στο limit down εν μέσω της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,28% 1,0885 ευρώ   
  • Attica Bank -29,9% 0,612 ευρώ   
  • Eurobank 0,35% 0,9282 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,48% 2,683 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,73% 1,38 ευρώ   

Προβάδισμα των αγοραστών   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ φαίνεται ότι ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, καθώς κινείται στο +3% και το 1,9 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να ακολουθεί στο +2,6% και τα 14,2 ευρώ.   

Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή του ΟΛΠ, η οποία επίσης διαπραγματεύεται στο +1,8% και τα 15,3 ευρώ, ενώ άνω του 1% καθορίζονται τα κέρδη για τις μετοχές των Aegean και Viohalco. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ εκτινάσσεται κατά σχεδόν 4% μετά την επιβεβαίωση των σεναρίων περί πώλησης της Volterra. Κατά 3% αυξάνεται και η μετοχή της BriQ.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 75 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 66,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                

moneyreview.gr  

Διαβάστε επίσης: 

Jefferies: «Ταύρος» για το ΧΑ – Τα καλά νέα από την Ελλάδα 

Τι απαντά στα σενάρια περί πώλησης της Volterra 

Ελλείψεις στα ράφια: Έφτασαν και στην Ελλάδα τα προβλήματα της Nike 

Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο φως» από ΕΚΤ για το κουπόνι ΑΤ1 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News