ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές – Απειλούνται οι 890 μονάδες

Στο -0,5% και τις 890 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές – Απειλούνται οι 890 μονάδες

Την πτωτική πορεία συνεχίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές έχουν βγει εκ νέου μπροστά, προχωρώντας σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και οδηγώντας την ελληνική αγορά προς τα στηρίγματα των 890 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 890,20 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,94 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 888,08 έως 897,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Παρότι οι σημερινές πιέσεις δεν έχουν -σε καμία των περιπτώσεων- το εύρος και την έκταση των χθεσινών, είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών έχει υπεισέλθει σε μια πτωτική τροχιά, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο των πωλήσεων. 

Η μετοχή της Eurobank είναι αυτή, η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,5% και το 0,92 ευρώ. Από κοντά, ακολουθούν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον 1,4%.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Jumbo, η οποία αυξάνεται κατά 1,3% και τα 12,6 ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Σαράντης, ενώ το θετικό πρόσημο κρατούν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Motor Oil. 

Πτωτική η τάση  

Μετά την χθεσινή υπαναχώρηση, η οποία έφερε την αγορά σε επίπεδα κάτω των 900 μονάδων, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να υποχωρεί περαιτέρω προς τα στηρίγματα των 890 μονάδων, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 ημερών.  

Η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ο φόβος περί επαναφοράς των lockdowns φαίνεται ότι επιδρούν καταλυτικά στο επενδυτικό κλίμα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.    

«Eπανήλθε ο σκεπτικισμός τόσο για την επάνοδο στην κανονικότητα όσο και για τις επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο στο βαθμό που τα περιοριστικά μέτρα αποθαρρύνουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα εκείνης των εορταστικών ημερών» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.    

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι επενδυτές να αποτιμούν τον κίνδυνο μιας δυσάρεστης τροπής της πανδημίας, ένα ενδεχόμενο που περιλαμβάνει την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και το «φρενάρισμα» του ρυθμού ανάκαμψης.    

Στο 1% οι απώλειες στις τράπεζες

Μετά το χθεσινό μίνι sell off, ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πτωτική πορεία, καθώς διολισθαίνει κατά 1,11% και καθορίζεται στις 581,23 μονάδες, απομακρυνόμενος περαιτέρω από τις 600 μονάδες.  

Η μετοχή της Eurobank δέχεται τις εντονότερες πιέσεις, καθώς διαπραγματεύεται στο -1,6% και το 0,92 ευρώ, ενώ στο -29% κατακρημνίζεται η μετοχή της Attica Bank, δίνοντας παράταση στις ακραίες μεταβολές (εν μέσω της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ).     

Από την άλλη πλευρά, μετά το -3,8% της Τρίτης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται οριακά κατά 0,3% και τα 2,67 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητες, τέλος, παραμένουν οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες διατηρούνται σταθερές στο 1,09 και στο 1,3 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,18% 1,088 ευρώ   
  • Attica Bank -29,94% 0,873 ευρώ   
  • Eurobank -1,57% 0,9252 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,30% 2,678 ευρώ
  • Πειραιώς -0,07% 1,379 ευρώ  

Μικρό προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας τις ακραίες διακυμάνσεις αλλά και την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου.   

Ως εκ τούτου, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 1,5% και καθορίζεται κάτω των 6 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να ακολουθεί στο -1,1% και τα 9,7 ευρώ. Κατά 1,4% διολισθαίνει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διαπραγματεύεται στα 13,8 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κατά 1,3% και τα 12,6 ευρώ, ενώ πέριξ του 1% καθορίζεται η άνοδος για τη μετοχή της Σαράντης, η οποία αυξάνεται στα 8,5 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει στο -2% και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο -1,9%, ενώ στο +1,5% βρίσκεται η μετοχή της Intrakat και στο +2,7% η μετοχή της Παπουτσάνη.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 66,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News