Κόσμος Παρασκευή 26/11/2021, 07:30
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη

Από την Ευρώπη έως την Ασία διάφορες χώρες απαντούν με νέα προληπτικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη

Σύσκεψη για την εκτίμηση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε στη Ν. Αφρική και πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη που έχει εμφανιστεί έως τώρα, προγραμματίζει για την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Η σύσκεψη θα καθορίσει εάν το στέλεχος B.1.1.529, το οποίο αναγνωρίστηκε την Τρίτη, θα χαρακτηριστεί ως στέλεχος «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». Το στέλεχος προβληματίζει τους επιστήμονες γιατί περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό μεταλλάξεων. 

Ήδη, κάποιες χώρες απαντούν με νέα προληπτικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ οι αγορές σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία νέα αβεβαιότητα. 

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή. «Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί το ‘φρένο’ έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής Β.1.1.529», σημείωσε.

Η Ιταλία ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου για άτομα που επισκέφθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες νότιες περιοχές της Αφρικής, συμπεριλαμβανονμένης της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, η Γερμανία θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Η Αγγλία ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από Ν. Αφρική, Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Λεσότο και Εσουατίνι. Σύμφωνα με το Λονδίνο το νέο στέλεχος θεωρείται από τους επιστήμονες «το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής» και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια. Υπεραμυνόμενος της απαγόρευσης πτήσεων, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Το Ισραήλ απαγόρευσε επίσης τα ταξίδια στη Ν. Αφρική. 

Στην Ινδία, ενισχύονται οι έλεγχοι των ταξιδιωτών από τη Ν. Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. 

Η Νέα Ζηλανδία επίσης παρακολουθεί τις διεθνείς συστάσης για τη νέα μετάλλαξη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. 

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν τώρα να διαπιστώσουν εάν το στέλεχος αυτό είναι πιο μεταδοτικό ή εάν μπορεί να προσπεράσει την ανοσία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News