Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 08:22
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington προέκρινε το ΤΧΣ για την ΑΜΚ

Attica Bank: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington προέκρινε το ΤΧΣ για την ΑΜΚ

Κεφαλαιακή ενίσχυση σε δύο φάσεις προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank, ο βασικός μέτοχος της οποίας, το ΤΧΣ, προέκρινε το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington για να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση έχει δρομολογηθεί μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου με την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, με το ΤΧΣ να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ, συνεισφέροντας 163 εκατ. ευρώ, που έχει τεθεί ως το ανώτατο όριο στήριξης της Attica Bank προκειμένου το ποσοστό του Ταμείου να μην ξεπεράσει το σημερινό επίπεδο του  68,2%. 

Το ΤΜΕΔΕ, που ελέγχει το 14,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ συμπράττοντας με την Ellington και στόχο να επενδύσουν περί τα 50 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση και θα εξασφαλιστεί η μερική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας σε πρώτη φάση. Υπενθυμίζεται ότι η Ellington έχει προχωρήσει στην εξαγορά του ποσοστού που διέθετε η Attica Bank στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Θεά Άρτεμις “Thea Artemis Financial Solutions”. 

Το σχέδιο προβλέπει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά την οριστικοποίηση της ζημιάς που θα προκαλέσουν οι τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει η Attica Bank κάνοντας χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του Ηρακλή. Μέρος της ζημιάς αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα 9μήνου, ενώ το σύνολο της ζημιάς που θα χρειαστεί να πάρει είναι συνάρτηση της αξιολόγησης των προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων. 

Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την κάλυψη της ζημιάς από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, χωρίς όπως φαίνεται οι προβλέψεις να επαρκούν για το σύνολο της ζημιάς που θα υποστεί η Τράπεζα. Στόχος της ΑΜΚ είναι η αποκατάσταση του κεφαλαιακού δείκτη κοντά στο 11%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News