Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 07:34
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Σε διαπραγματεύσεις το ΤΧΣ για την ΑΜΚ

Attica Bank: Σε διαπραγματεύσεις το ΤΧΣ για την ΑΜΚ

Παράταση για τα τέλη του μήνα παίρνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο επενδυτή έχει αναλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω του συμβούλου του SocGen.

Προτιμητέος επενδυτής από την διαγωνιστική διαδικασία έχει αναδειχθεί το fund Ellington έναντι της κοινοπραξίας Bain & JC Flowers και από την έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων θα κριθεί τελικώς και το ποσοστό βάσει του οποίου το Ταμείο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Τράπεζας.

Στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ έως του ποσοστού που διαθέτει σήμερα, δηλαδή έως το 68,2% (αντιστοιχεί σε 16.533.102 κοινές μετοχές), λύση που οδηγεί στη διατήρηση του κρατικού χαρακτήρα της Τράπεζας και απομακρύνει την προοπτική ιδιωτικοποίησης στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αύξησης. Η διαπραγμάτευση με το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσο ο ιδιώτης επενδυτής προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση και με ποιους όρους και σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία «η διαπραγμάτευση είναι σε καλό δρόμο», χωρίς ωστόσο να μπορεί να προεξοφληθεί ακόμα η επίτευξη συμφωνίας.

Η αύξηση έχει προσδιοριστεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ με την έκδοση 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ η κάθε μία. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων προκειμένου ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να ανέλθει στο 11% περίπου (pro forma) και να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, μετά την υποχώρηση του δείκτη στο 3% περίπου λόγω των ζημιών που πήρε για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Η διοίκηση της Attica Bank έχει καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ και η έγκρισή του αναμένεται τις προσεχείς δύο εβδομάδες. Η σύνταξη του ενημερωτικού έχει γίνει με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι υφιστάμενοι μέτοχοι που έχουν και  δικαίωμα προτίμησης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η τροποποίησή του με βάση και την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΤΧΣ με τον προτιμητέο επενδυτή. 

Όπως έχει ανακοινώσει η Τράπεζα «οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή». Εκτός από το ΤΧΣ, τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση έως του ποσοστού που διαθέτουν έχουν αναλάβει οι δύο επόμενοι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα το Ταμείο των Μηχανικών, που θεωρείται ιδιώτης μέτοχος, κατέχοντας άμεσα 3.561.101 μετοχές της Τράπεζας, που αντιστοιχούν στο 14,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούν. Αντίστοιχα ο ΕΦΚΑ, που είναι ΝΠΔΔ,  κατέχοντας άμεσα 2.485.563 μετοχές της Τράπεζας, που αντιστοιχούν σε 10,3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, δεσμεύεται: (α) να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν, και (β) να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της αύξησης».

Διαβάστε επίσης: 

Attica Bank: Τα νέα ποσοστά των ΤΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ

ΤΧΣ: Ανέβηκαν οι ζημιές από τη συμμετοχή του στις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News