Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 11:12
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Αύξηση 21% στα EBITDA 9μήνου – «Δύσκολος» ο Δεκέμβριος

Jumbo: Αύξηση 21% στα EBITDA 9μήνου – «Δύσκολος» ο Δεκέμβριος

Μικρή αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 229,11 εκατ. ευρώ από 224,46 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (αυξημένες κατά 2,1%). 

Την ίδια ώρα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) ανήλθαν σε 88 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 16,26% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) καθορίστηκαν σε 79,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 19%. 

Όσον αφορά το 9μηνο του 2021, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 542,89 εκατ. ευρώ από 503,28 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (αύξηση 7,87%).  

Για το ίδιο διάστημα, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 191,25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση κατά 21,74% χάρη στη διαχείριση των αποθεμάτων και της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους. 

Τέλος, τα κέρδη ΕΒΙΤ καθορίστηκαν σε 164,12 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,71% έναντι του 9μηνου του 2020. 

Jumbo: Αύξηση 21% στα EBITDA 9μήνου – «Δύσκολος» ο Δεκέμβριος-1

Οι επιδόσεις ανά μήνα 

Με τα καταστήματα να λειτουργούν με περιορισμούς ως προς το επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, τον Ιούλιο καταγράφηκε θετικός ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για τον Όμιλο κατά +0,7% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. 

Τον Αύγουστο, η θετική εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα, συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων κατά +3%. Ο Σεπτέμβριος που παραδοσιακά είναι ο μήνας «επιστροφής στο σχολείο», έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων κατά +2,5% περίπου. 

Ισχυρή ρευστότητα 

Ο Όμιλος διαθέτει σημαντική ρευστότητα με τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού να ανέρχονται σε 751,76 εκατ. ευρώ από 665,15 εκατ. ευρώ κατά τα τέλη του 2020.  

Τον Οκτώβριο του 2021, με το νέο κύμα της πανδημίας να επηρεάζει σημαντικά τις Βαλκανικές χώρες, οι πωλήσεις του Ομίλου διατήρησαν το θετικό πρόσημο καταγράφοντας αύξηση κατά +0,6% περίπου σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.  

Η Ελλάδα και η Κύπρος κατέγραψαν θετική πορεία σε επίπεδο πωλήσεων καθώς τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και χωρίς την επιβολή νέων μέτρων. Αντίθετα, τον Οκτώβριο του 2021 τα καταστήματα του Ομίλου στη Βουλγαρία κατέγραψαν μείωση κατά -23% και στη Ρουμανία, μείωση κατά -1,6% περίπου, παρά την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος στην πόλη Craiova.  

Η εμβολιαστική κάλυψη στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και η πολιτική αβεβαιότητα εντείνει το πρόβλημα. Οι μεταβατικές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα Covid προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις επιβάλλοντας εξαιρετικά σκληρά μέτρα.  

Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα για τον μήνα Νοέμβριο τη δραματική μείωση των πωλήσεων στη Βουλγαρία με το ποσοστό να τείνει να διαμορφωθεί στο -40% περίπου, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων για τη Ρουμανία τείνει να διαμορφωθεί στο -20% περίπου. 

Αρνητικές οι προοπτικές στο εξωτερικό 

Η πτωτική τάση του Νοεμβρίου για τις θυγατρικές στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία προϊδεάζει δραματική μείωση και για τον Δεκέμβριο καθώς δεν διαφαίνεται να διαφοροποιείται η κατάσταση μέχρι το τέλους του έτους ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο του ολικού lockdown στις χώρες αυτές.  

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο το σύνολο των καταστημάτων Jumbo λειτουργούν σε αντίθεση με πέρυσι όπου παρέμειναν κλειστά λόγω του lockdown κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους. Τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί στο λιανεμπόριο δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τα Hyper Market. 

Οι κίνδυνοι 

Καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, η επιβολή τυχόν επιπλέον περιοριστικών μέτρων στην λειτουργία του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, θα έχει αρνητική επίδραση στις πωλήσεις.  

Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά συνεχώς την κατάσταση και προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον με: 

  • περιορισμούς στην λειτουργία του λιανεμπορίου που επιβάλλονται από τις κατά τόπους κυβερνήσεις για τον έλεγχο της πανδημίας 
  • τις τιμές της ενέργειας είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα  
  • το κόστος των ναύλων να μην έχει αποκλιμακωθεί για χρονικό διάστημα σχεδόν έτους 
  • πληθωριστικές πιέσεις που επιφέρουν σημαντική επίδραση στις τιμές αγοράς των προϊόντων.  

«Είναι εμφανές ότι οι επιβραδυντικοί αυτοί παράγοντες δεν αναμένονται να βελτιωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2022» καταλήγει η Jumbo. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ασφαλιστική: Αύξηση 48,1% των καθαρών κερδών στο 9μηνο

Πλαίσιο: Αναζητεί «θέση» στο Ελληνικό

Jumbo: Αύξηση 7% στις πωλήσεις το 10μηνο – «Βλέπει» συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News