ΑΓΟΡΕΣ

Xρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 870 μονάδων – Απώλειες 3% τον Νοέμβριο

Xρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 870 μονάδων – Απώλειες 3% τον Νοέμβριο

Σε πτωτική τροχιά επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον οδήγησε σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων, οι οποίες ευτυχώς περιορίστηκαν αισθητά προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των στηριγμάτων των 865 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση κατά 0,42% και υποχώρησε στις 867,71 μονάδες (υψηλό ημέρας), χάνοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (871,34 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες (από 857,87 έως 867,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 153 εκατ. ευρώ, λόγω του κλεισίματος του μήνα. 

Το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων ασκήθηκε στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία διολίσθησε κατά 2,5% και επέστρεψε στα 27,3 ευρώ. Αυξημένες απώλειες παρατηρήθηκαν και στη μετοχή του ΟΛΠ, η οποία απώλεσε το 3,3% της αξίας της. 

Από εκεί και πέρα, ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες, με τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς να χάνουν άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις και να κλείσει σε θετικό έδαφος. 

Την ίδια ώρα, η άμβλυνση των ενδοσυνεδριακών απωλειών, οι οποίες έφθασαν έως και το -1,5%, συντελέστηκε και με τη βοήθεια ορισμένων επιλεγμένων τίτλων, όπως οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Aegean, οι οποίες ενισχύθηκαν άνω του 2%. 

Στο 3,3% οι απώλειες τον Νοέμβριο 

Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον, σε κάθε περίπτωση, θέτουν υπό δοκιμασία το θετικό σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς -μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση- οι πωλητές επανήλθαν στο προσκήνιο, οδηγώντας τον Γ.Δ. εκ νέου στα επίπεδα των 860 μονάδων.  

Η κυβέρνηση, πριν από λίγο, έσπευσε να ανακοινώσει νέα μέτρα προστασίας έναντι της Covid, με στόχο αφενός να μην χαθεί ο έλεγχος της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο «φυσιολογικά» γίνεται.   

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός γενικευμένου lockdown, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Μαξίμου. Άλλωστε, τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για πολλούς, αποτελούν προάγγελο του τι θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα.   

Στο κλίμα αστάθειας έρχεται να συμβάλλει τόσο η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (από αύριο η εισαγωγή της ΔΕΗ στον Standard Greece) όσο και το κλείσιμο του μήνα, το οποίο βρήκε τον Γενικό Δείκτη στο -3,3% για τον Νοέμβριο. 

Από την άλλη πλευρά, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου εξακολουθεί να δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας στους επενδυτές, με την πλειονότητα των εισηγμένων να καταγράφει αισθητή βελτίωση της κερδοφορίας και ισχυρά οικονομικά μεγέθη.   

Στο -1% οι τράπεζες   

Όπως συμβαίνει σε κάθε πτωτική συνεδρίαση, οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1% και να διαμορφώνεται στις 554,17 μονάδες, μακριά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.   

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία διολίσθησε στο -1,8% και το 0,87 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο -1,5% και το 1,27 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε κατά 0,6% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας απορρόφησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και ανέκτησε το θετικό πρόσημο. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank κατακρημνίστηκε κατά 10% και το 0,54 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -0,62% 1,038 ευρώ   
  • Attica -10,45% 0,54 ευρώ   
  • Εurobank -1,83% 0,879 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,27% 2,637 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,47% 1,276 ευρώ 

Κυρίαρχοι οι πωλητές   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola διολίσθησε κατά 2,5% και τα 27,3 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 3,3% εμφάνισε και η μετοχή του ΟΛΠ. Οι μετοχές των Motor Oil και Τιτάνα ακολούθησαν με απώλειες πέριξ του 2,5%%.  

Την ίδια ώρα, γύρω στο 1% – 1,5% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Ελλάκτωρ – Viohalco, ενώ στον αντίποδα, στηρίγματα παρείχαν οι μετοχές των Aegean, Γεκ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 2%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε αρνητικά στο -2,9% και το 1,01 ευρώ, με τη μετοχή της Intrakat να έπεται στο -2,5% και τη μετοχή της Πλαίσιο στο -1,75%. Η μετοχή της Fourlis, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 2,1%. 

Συνολικά, 47 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 60 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                        

moneyreview.gr         

Διαβάστε επίσης:  

Γεκ Τέρνα: Εκδίδει ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ 

Motor Oil: Στα 156,5 εκατ. ευρώ τα EBITDA γ΄ τριμήνου 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News