ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πώς κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο

Στις 915 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,14%

Χρηματιστήριο: Πώς κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο

Σε θετικο έδαφος -έστω και οριακά- έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από την Εθνική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% και ενισχύθηκε στις 915,75 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 1,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (914,43 μονάδες), 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 4,5 μονάδες (από 911,83 έως 916,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται άνω των 41 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ελληνική αγορά, χάρη στα στηρίγματα από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρέμεινε στα επίπεδα των 915 μονάδων, απορροφώντας τις όποιες πιέσεις σε μεμονωμένα blue chips, όπως η μετοχή της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Λεωφόρος Αθηνών διατήρησε τη θετική τάση, κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές, συνιστά αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος δείχνει να αξιοποιεί τις ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα μέχρι στιγμής δείγματα από τα τουριστικά έσοδα.

Την ίδια ώρα, ο νέος γύρος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι 53 εισηγμένες έχουν μέρχι στιγμής μοιράσει μερίσματα άνω του 1,3 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, η υπεράσπιση των 910 μονάδων και η περαιτέρω κίνηση προς τις 950 μονάδες απαιτεί πρόσθετα καύσιμα και οπωσδήποτε, βελτίωση του συναλλαγματικού όγκου.

Στο μεταξύ, καίριο ρόλο στην βραχυπρόθεσμη τάση θα διαδραματίσουν και οι εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, καθώς η απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δύναται να προκαλέσει τριγμούς στις διεθνείς αγορές, παρασέρνοντας και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Στο +2% η Εθνική Τράπεζα

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να στηρίξει τον Γενικό Δείκτη, καθώς -παρα τη στασιμότητα των blue chips- ενισχύθηκε κατά 0,76% και διαμορφώθηκε στις 557 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αυξήθηκε κατά σχεδόν 2% και τερμάτισε λίγο κάτω από τα 2,5 ευρώ. Κατά 0,9% ενισχύθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανέκτησε το τεχνικό σημειο του 1,15 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Πειραιώς – Eurobank σημείωσαν οριακες μεταβολές, ενώ η μετοχή της Attica Bank διολίσθησε κατά 10% εν όψει της διαδικασίας της ΑΜΚ και του reverse split. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,88% 1,15 ευρώ
  • Attica Bank -9,68% 0,1418 ευρώ
  • Eurobank -0,18% 0,7982 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,96% 2,496 ευρώ
  • Πειραιώς 0,07% 1,44 ευρώ

Πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τις τράπεζες, οι υπόλοιπες μετοχές κινήθηκαν κυρίως πτωτικά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 1,4% και το 1,472 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 1,8% και τα 9,9 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των Σαράντης, Viohalco και Lamda Development.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola ενισχύθηκε κατά 0,6% και τα 30,79 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΤΕ να αναρριχάται στο +0,9% και τα 16,65 ευρώ. Κατά 0,5% αυξήθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ. 

Συνολικά, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 65,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News