BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Έπιασε και τις 910 μοναδες – Ποιες μετοχές «συντήρησαν» την άνοδο

Στις 914 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,76%

Χρηματιστήριο: Έπιασε και τις 910 μοναδες – Ποιες μετοχές «συντήρησαν» την άνοδο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών (από 17 Ιουνίου) σκαρφάλωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδωσε συνέχεια στην ανοδική ορμή των τελευταίων συνεδριάσεων, λαμβάνοντας στηρίγματα από τράπεζες και blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,76% και ενισχύθηκε στις 914,43 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (907,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 907,34 έως 915,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 54 εκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς βελτιωμένος έναντι των προηγούμενων ημερών.

Η διατήρηση του θετικού momentum, η οποία επανέφερε τη Λεωφόρο Αθηνών στο υψηλότερο επίπεδο της πανδημικής περιόδου, επετεύχθη χάρη στα αξιοσημείωματα στηρίγματα από μια σειρά επιλεγμένων μετοχών.

Χαρακτηριστικά, η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεχώρισε στο +3,6%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 2,9%. Κατά τουλάχιστον 2,5% αυξήθηκαν επίσης, οι μετοχές των Motor Oil – ΑΔΜΗΕ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο +2%.

Τι οδηγεί την αγορά

Οι αισιόδοξες ενδείξεις για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 7/9), οι αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς και η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Στα παραπάνω, επίσης, θα πρέπει να προστεθεί και η επιστροφή της μερισματικής πολιτικής για αρκετές εισηγμένες, καθώς μέχρι στιγμής 53 εταιρείες έχουν μοιράσει 1,3 δισ. ευρώ, με τη μέση μερισματική απόδοση να καθορίζεται στο 2,43%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά, κατά το παρελθόν, δυσκολεύτηκε αρκετά να διασπάσει τις αντιστάσεις των 900 – 915 μονάδων, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι απαιτούνται περαιτέρω καύσιμα για μια πειστική άνοδο προς τις 950 μονάδες.

Υπό αυτό το πλαίσιο, πολλά θα εξαρτηθούν κι από τις διαθέσεις των ξένων αγορών, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται σε ρυθμούς Federal Reserve, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει άμεσα τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Γύρισαν σε αρνητικό οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερων, καθώς αυξήθηκε κατά 0,85% και τερμάτισε στις 552 μονάδες.

Το αγοραστικά ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στο +2,9% και προσέγγισε εκ νέου το τεχνικό σημείο των 2,5 ευρώ. Κατά 2% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε μία ανάσα από το 1,44 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank κατέγραψε ελεγχόμενη άνοδο κατά 0,7% και βρέθηκε λίγο κάτω από το 0,8 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,5% και το 1,14 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία επεστρεψε σε αρνητικό πρόσημο και διολίσθησε κατά 7,6%, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών (+11%). Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,48% 1,14 ευρώ
  • Attica Bank -7,65% 0,157 ευρώ
  • Eurobank 0,68% 0,7968 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,86% 2,448 ευρώ
  • Πειραιώς 2,06% 1,439 ευρώ

Πήραν κεφάλι οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν στο β’ μισό της συνεδρίασης να αναλάβουν τα ηνία των συναλλαγών, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα μιας σειράς εισηγμένων.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε στις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών, κερδίζοντας κατά 3,6% και τα 12,9 ευρώ. Κατά 2,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Motor Oil, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ αυξήθηκε κατά 2,7% και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κατά 2%.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 0,8% και το 1,49 ευρώ, ενώ παρόμοιες απώλειες εμφάνισε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Κατά 0,5% διολίσθησε και η μετοχή της Aegean, η οποία τερμάτισε στα 5,4 ευρώ.

Συνολικά, 70 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News