Business & Finance Τετάρτη 25/08/2021, 18:40
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Autohellas: Χρυσό deal 180 εκατ. ευρώ με την JP Morgan

Μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων από μισθώσεις

Autohellas: Χρυσό deal 180 εκατ. ευρώ με την JP Morgan

Χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ εξασφάλισε από την JP Morgan Chase η Autohellas, η οποία ανήκει στον Όμιλο Θ. Βασιλάκη.

Η συμφωνία της ελληνικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποείται στον κλάδο των μισθώσεων οχημάτων, θα έχει τη μορφή τιτλοποίησης απαιτήσεων από συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων (Asset Backed Securitization). 

H εν λόγω συμφωνία είναι η δεύτερη του ιδίου τύπου για την Autohellas, μετά την αντίστοιχη που σύναψε το 2018 με τις ΕΙΒ, EIF, EBRD & KFW, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη συμφωνία τιτλοποίησης απαιτήσεων εκτός τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η τρέχουσα συμφωνία αφορά σε υπερδιπλάσιο ποσό (180 εκατ. ευρώ έναντι 72 εκ. ευρώ), ενώ στα θετικά προσμετράει και το γεγονός ότι δεν προβλέπεται αναγωγή σε άλλα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας (non – recourse). 

Ενδιαφέρον δε, παρουσιάζει και το γεγονός ότι πραγματοποιείται μ’ έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, την JP Morgan. 

Η Alpha Bank έχει αναλάβει τον ρόλο του Back up Servicer και παρέχει τον ελληνικό λογαριασμό της εταιρείας ειδικού σκοπού που εξυπηρετεί την χρηματοδότηση.

Η Autohellas δραστηριοποιείται από το 1974 στο χώρο του αυτοκινήτου κι από το 1999 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατέχει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο οχημάτων (ξεπερνάει τα 48,000 οχήματα) και διαθέτει πάνω από 140 σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H οικονομική διευθύντρια της Autohellas, Αντωνία Δημητρακοπούλου, σχολιάζοντας τη συμφωνία, επεσήμανε ότι το deal «διευρύνει τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της Autohellas, διασφαλίζοντας τη δυνατότητά για απρόσκοπτη ανάπτυξη με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους για τους πελάτες στον τομέα των μακροχρόνιων μισθώσεων».

Παράλληλα, κατά την ίδια, «απελευθερώνει Ίδια κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που σταδιακά ανακάμπτουν κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες έξι χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, καθώς και για την ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία επένδυση στην ηλεκτροκίνηση».

Όπως υπενθύμισε, η Autohellas το 2021 επένδυσε στην αγορά 7,000 περίπου νέων αυτοκινήτων μόνο στην Ελλάδα, στα οποία για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται και περισσότεροι από 10 διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικών. «Από την πλευρά μας ευχαριστούμε την JPM για την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ταχύτητα που επέδειξε για την επιτυχή διεκπεραίωση της συναλλαγής σε χρονικό διάστημα μόλις δύο μηνών» κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News