BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Συντήρηση δυνάμεων με στηρίγματα από Εθνική

Στις 914 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Συντήρηση δυνάμεων με στηρίγματα από Εθνική

Συντήρηση δυνάμεων πραγματοποιεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών, παρά τις ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης αμφιταλαντεύεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, διατηρούμενος σχεδόν σταθερός στα επίπεδα των 914 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 911,83 έως 915,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η ελληνική αγορά, χάρη στα στηρίγματα από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παραμένει στα επίπεδα των 910 – 915 μονάδων, απορροφώντας τις όποιες πιέσεις σε μεμονωμένα blue chips, όπως η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Λεωφόρος Αθηνών διατηρεί τη θετική τάση, κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές, συνιστά αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος δείχνει να αξιοποιεί τις ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα μέχρι στιγμής δείγματα από τα τουριστικά έσοδα.

Την ίδια ώρα, ο νέος γύρος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι 53 εισηγμένες έχουν μέρχι στιγμής μοιράσει μερίσματα άνω του 1,3 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, η υπεράσπιση των 910 μονάδων και η περαιτέρω κίνηση προς τις 950 μονάδες απαιτεί πρόσθετα καύσιμα και οπωσδήποτε, βελτίωση του συναλλαγματικού όγκου.

Στο μεταξύ, καίριο ρόλο στην βραχυπρόθεσμη τάση θα διαδραματίσουν και οι εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, καθώς η απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δύναται να προκαλέσει τριγμούς στις διεθνείς αγορές, παρασέρνοντας και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να στηρίξει τον Γενικό Δείκτη, καθώς λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.10) διαμορφώνεται στο +0,47% και τις 555 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ενισχύεται κατά 1,8% και διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 2,5 ευρώ. Κατά 0,5% ενισχύεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσπαθεί να κινηθεί προς το 1,15 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Πειραιώς – Eurobank σημειώνουν οριακες μεταβολές, ενώ η μετοχή της Attica Bank διολισθαίνει κατά 10% εν όψει της διαδικασίας της ΑΜΚ και του reverse split. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,53 1,146 ευρώ
  • Attica Bank -10,45% 0,1406 ευρώ
  • Eurobank -0,05% 0,7964 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,76% 2,496 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,439 ευρώ

Μοιρασμένο το ταπλό

Όσον αφορά το χρηματιστηριακό ταμπλό, οι επενδυτές φαίνεται ότι αναζητούν κατεύθυνση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση (είτε ανοδική είτε καθοδική). Ενδεικτικά, οι μετοχές των ΔΕΗ και Ελλάκτωρ εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 0,6%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στο +0,7% και τα 9,91 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία υποχωρεί κατά 1,20% και διολισθαίνει στα 5,8 ευρώ. Κατά 1,2% μειώνεται και η μετοχή της Σαράντης, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ βρίσκεται στο -1%. Πτώση κατά 0,7% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil και Lamda Development. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News