BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ισορροπία αγοραστών – πωλητών λίγο πριν τις 910 μονάδες

Στις 907 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,07%

Χρηματιστήριο: Ισορροπία αγοραστών – πωλητών λίγο πριν τις 910 μονάδες

Στηρίγματα για τη διάσπαση των 910 μονάδων αναζητάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται να διατηρήσει την ανοδική ορμή των τελευταίων συνεδριάσεων, κάτι το οποίο ενδεχομένως αποδίδεται και στην αγοραστική κόπωση.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,07% και διαμορφώνεται στις 907,97 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (907,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 907,34 έως 911,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς βελτιωμένος έναντι των προηγούμενων ημερών.

Η ελληνική αγορά, παρά το θετικό ξεκίνημα στην ημέρα, φαίνεται ότι επαναλαμβάνει τις γνωστές παθογένειες του Αυγούστου, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση άνω των 900 μονάδων.

Με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, θεωρείται σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα χρειαστεί περαιτέρω καύσιμα, προκειμένου να περιορίσει την «ψαλίδα» με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αισιόδοξες ενδείξεις για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 7/9), οι αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς και η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. 

Στα παραπάνω, επίσης, θα πρέπει να προστεθεί και η επιστροφή της μερισματικής πολιτικής για αρκετές εισηγμένες, καθώς μέχρι στιγμής 53 εταιρείες έχουν μοιράσει 1,3 δισ. ευρώ, με τη μέση μερισματική απόδοση να καθορίζεται στο 2,43%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Γύρισαν σε αρνητικό οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος δεν καταφέρνει να διατηρήσει την ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερων, καθώς -παρά το θετικό ξεκίνημα- έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,41% και τα 545 ευρώ.

Από τις μέχρι στιγμής διακυμάνσεις, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία από το πρωινό +1% βρίσκεται τώρα στο -0,65% και το 1,138 ευρώ. Κατά 0,3% μειώνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται λίγο κάτω του 0,8 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 2,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται ήπια κατά 0,4% και κινειται στο 1,41 ευρώ. 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία επιστρέφει σε αρνητικό πρόσημο και διολισθαίνει κατά 4%, χάνοντας ένα μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών (+11%). Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,70% 1,1375 ευρώ
  • Attica Bank -4,00% 0,1632 ευρώ
  • Eurobank -0,05% 0,791 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,08% 2,382 ευρώ
  • Πειραιώς 0,06% 1,413 ευρώ

Μοιρασμένο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών, κερδίζοντας κατά 1,7% και τα 12,7 ευρώ. Κατά 1,2% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξάνεται κατά 1,2%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 1,1% και τα 4,62 ευρώ, ενώ στο -0,85% ακολουθεί η μετοχή της Lamda Development. Yπό ελεγχόμενη πίεση τελεί και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διαπραγματεύεται στο -0,8%

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,1 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News