BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κατεβάζει ρυθμούς η αγορά – Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Στις 914 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Πτώση 20% για την Attica Bank

Χρηματιστήριο: Κατεβάζει ρυθμούς η αγορά – Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εν μέσω των επιφυλάξεων στις διεθνείς αγορές επιχειρεί να διατηρηθεί κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,04% και διαμορφώνεται στις 914,78 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (914,43 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 911,83 έως 914,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Η ελληνική αγορά, χάρη στα στηρίγματα από τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές, έχει καταφέρει να βρεθεί στα επίπεδα των 910 – 915 μονάδων, αξιοποιώντας στο έπακρον τις θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα αισιόδοξα δείγματα από τα τουριστικά έσοδα.

Την ίδια ώρα, ο νέος γύρος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι 53 εισηγμένες έχουν μέρχι στιγμής μοιράσει μερίσματα άνω του 1,3 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, η υπεράσπιση των 910 μονάδων και η περαιτέρω κίνηση προς τις 950 μονάδες απαιτεί πρόσθετα καύσιμα και οπωσδήποτε, βελτίωση του συναλλαγματικού όγκου.

Στο μεταξύ, καίριο ρόλο στην βραχυπρόθεσμη τάση θα διαδραματίσουν και οι εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, καθώς η απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δύναται να προκαλέσει τριγμούς στις διεθνείς αγορές, παρασέρνοντας και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να στηρίξει τον Γενικό Δείκτη, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00) διαμορφώνεται στο +0,47% και τις 555 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται κατά περίπου 0,9% και διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 2,5 ευρώ. Κατά 0,5% ενισχύεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσπαθεί να κινηθεί προς το 1,15 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Πειραιώς – Eurobank σημειώνουν οριακά κέρδη, ενώ η μετοχή της Attica Bank διολισθαίνει κατά σχεδόν 20% εν όψει της διαδικασίας της ΑΜΚ και του reverse split. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,53 1,146 ευρώ
  • Attica Bank -19,49% 0,1264 ευρώ
  • Eurobank 0,15% 0,798 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,86% 2,469 ευρώ
  • Πειραιώς 0,14% 1,441 ευρώ

Μοιρασμένο το ταπλό

Όσον αφορά το χρηματιστηριακό ταμπλό, οι επενδυτές φαίνεται ότι αναζητούν κατεύθυνση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση (είτε ανοδική είτε καθοδική).

Ενδεικτικά, η μετοχή της Σαράντης εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη, ενισχυόμενη κατά 1,5% και τα 8,95 ευρώ. Κατά περίπου 1% αυξάνεται και η μετοχή της Aegean, η οποία διαπραγματεύεται στα 5,45 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται στο +0,7%.

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 0,75% και διολισθαίνει κάτω των 8 ευρώ. Πτώση κατά 0,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65,5 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News