Business & Finance Σάββατο 10/04/2021, 16:03
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Απογειώθηκαν οι εισροές στις μετοχές, έρχεται απότομη προσγείωση 

Αγορές: Απογειώθηκαν οι εισροές στις μετοχές, έρχεται απότομη προσγείωση 

Οι εισροές στις μετοχές το τελευταίο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται σε αυτές κι ενώ η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει εύθραυστη. 

Είναι τέτοιας κλίμακας η προτίμηση των επενδυτών στις μετοχές, ούτως ώστε οι εισροές στα funds που τοποθετούνται σε αυτές το τελευταίο πεντάμηνο ξεπέρασαν σε αξία αυτές των τελευταίων δώδεκα ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America.

Ειδικότερα η αξία των επενδύσεων στα equity funds από τον περασμένο Νοέμβριο έφθασε στα 576 δισ. δολάρια, αισθητά υψηλότερα από τις εισροές των 452 δισ. δολαρίων των τελευταίων δώδεκα ετών, έως τον περασμένο Νοέμβριο. 

Η μεγάλη αυτή εισροή κεφαλαίων στις μετοχές, έχει αναδείξει φόβους ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι «υπερφορτωμένες» και ότι από στιγμή σε στιγμή θα έρθει η ανώμαλη προσγείωση. 

Οι φόβοι αυτοί μόνο αδικαιολόγητοι δεν είναι, από τη στιγμή που ο S&P 500 διαπραγματεύεται 22 φορές υψηλότερα από τα μελλοντικά του κέρδη, επίπεδο που τελευταία φορά βρέθηκε το 1999, πριν σκάσει η «φούσκα» dot.com με τις τεχνολογικές εταιρείες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης τουχρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 διανύουν «επικίνδυνα μονοπάτια», καθώς ο σχετικός δείκτης αντοχής (με διαβάθμιση από το 0 έως το 100 αναφορικά με το bull -0- ή το bear -100- μομέντουμ) έχει σκαρφαλώσει στο 70, υποδεικνύοντας ότι οι δύο δείκτες είναι ευάλωτοι σε ρευστοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να έρθουν από στιγμή σε στιγμή, από μια δυνητική διάθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, με τις αποτιμήσεις  των εταιρειών σε τόσο υψηλά επίπεδα.  

Αγορές: Απογειώθηκαν οι εισροές στις μετοχές, έρχεται απότομη προσγείωση -1

Υπό αυτό το πρίσμα οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως κύκλος αυτός της ανάπτυξης των μετοχών μετά το χτύπημα του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020, να έχει φθάσει στο τέλος του, ένα τέλος που πιθανόν να «πονέσει» τις μετοχές και τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών.

Ξεκινώντας το β΄ τρίμηνο με τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη σε περισσότερο από 100 χρόνια, πολλές ενδείξεις της αγοράς, από την τάση των μικροεπενδυτών έως τις αποτιμήσεις, εκπέμπουν «σήματα SOS».

«Οι οικονομίες βρίσκονται σε μια “απάθεια”, απουσιάζει ο αποπληθωρισμός, ενώ παραμένει υποτονικός ο πληθωρισμός. Παραμένουμε αισιόδοξοι, ωστόσο δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω άνοδο στις εκτιμήσεις μας», τονίζει ο Εμανουέλ Κάου, επικεφαλής στρατηγικός για τις μετοχές στη Barclays.

Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, η Deutsche Bank στις εκτιμήσεις της έκανε λόγο για μια διόρθωση στις μετοχές περί του 6% με 10% στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών, την ώρα που η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα έχει ανεβάσει ρυθμούς. 

Αγορές: Απογειώθηκαν οι εισροές στις μετοχές, έρχεται απότομη προσγείωση -2

Ένα άλλο σημάδι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σύμφωνα με τη BofA, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι επενδυτές τοποθέτησαν 126 δισ. δολάρια σε μετρητά στα αντίστοιχα funds, υποδεικνύοντας μια ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα οι τοποθετήσεις σε μετοχές ήταν αυξημένες κατά 63,3% μεταβολή που συνιστά ρεκόρ. 

Την ίδια ώρα ο δείκτης μεταβλητότητας VIX στη Wall Street ή αλλιώς δείκτης φόβου έχει υποχωρήσει κάτω από τις 17 μονάδες (16,69 μονάδες μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, σε μια συνεδρίαση που οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ), βρισκόμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

«Σίγουρα πρέπει να ανησυχούμε για τις αποτιμήσεις και ακόμη περισσότερο όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να δικαιολογούν τις εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις», υπογραμμίζει ο Φαχάντ Καμάλ, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στη Kleinwort Hambros.

«Βρισκόμαστε σε κίνδυνο, ωστόσο δεν έχουμε σηκώσει το πόδι μας από το γκάζι εξαιτίας των αποτιμήσεων σε ορισμένα τμήματα της αγοράς», καταλήγει.

Σε όλο αυτό το διάστημα το επενδυτικό κλίμα παραμένει bullish. Η τελευταία έρευνα από την American Association of Individual Investors, έδειξε ότι οι μικροεπενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι στο διάστημα των τελευταίων τριών χρόνων.

«Το επενδυτικό κλίμα βρίσκεται σε πολύ ανησυχητική περιοχή όπως και η αποτίμηση, ωστόσο οι ροές των κεφαλαίων συνεχίζουν να ωθούν τους δείκτες υψηλότερα», επισημαίνει ο Τομπίας Λέκβοτσιτς, επικεφαλής στρατηγικός για τις μετοχές στη Citi στις ΗΠΑ.

Αγορές: Απογειώθηκαν οι εισροές στις μετοχές, έρχεται απότομη προσγείωση -3

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News