Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Προσγείωση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό ρεκόρ 

Προσγείωση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό ρεκόρ 

«Ζαλίστηκαν» οι ευρωπαϊκές μετοχές από την κατάρριψη του ιστορικού υψηλού ρεκόρ μετά από σχεδόν 14 μήνες και έτσι σήμερα ανέστρεψαν πορεία και ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση καταγράφοντας απώλειες. 

Οι επενδυτές σήμερα Τετάρτη προέβησαν σε ρευστοποιήσεις, παρά τη δημοσιοποίηση των θετικών στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά από διάστημα τεσσάρων μηνών. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η IHS Markit ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ανέβηκε στις 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Οκτώβριο και έναντι των 52,5 μονάδων της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη. 

Η μεγάλη αυτή θετική μεταβολή του σύνθετου δείκτη οφείλεται στην επίδοση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, με τον σχετικό δείκτη ΡΜΙ να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ στην 24χρονη ιστορία της έρευνας, σκαρφαλώνοντας στις 62,5 μονάδες από τις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. 

Αντιθέτως ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών σχεδόν οριακά δεν ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων, διαμορφούμενος στις 49,6 μονάδες τον Μάρτιο, ωστόσο και αυτός κινήθηκε αισθητά υψηλότερα από τις 45,7 μονάδες του Φεβρουαρίου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,22%, δεχόμενος πιέσεις από τον κλάδο υγείας ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,90% και τον τεχνολογικό που ακολούθησε ελάχιστα πιο πίσω χάνοντας 0,86%. Στον αντίποδα ο κλάδος που ξεχώρισε ήταν ο μεσιτικός με κέρδη 0,79% και της ασφάλισης ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,58%. 

Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν επίσης πτωτικά, με αυτό του Λονδίνου να όχι μόνο να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, αλλά και να σημειώνει άνοδο 0,91%, καθώς οι βρετανικές μετοχές βρήκαν στήριξη από την αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι του δολαρίου. 
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,22%, αυτό του Μιλάνου έκλεισε στο -0,08%, ενώ του Παρισιού έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (-0,01%).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Wall Street καταγράφει απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο που έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ να επιβαρύνει το κλίμα, εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones κινείται σχεδόν 0,20% χαμηλότερα, ο S&P 500 παρουσιάζει οριακές απώλειες περί του 0,05%, στο -0,15% ο Nasdaq. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News