Business & Finance Τρίτη 6/04/2021, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά από 14 μήνες 

Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά από 14 μήνες 

Μετά από σχεδόν 15 μήνες οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν για πρώτη φορά να ανακάμψουν μετά το χτύπημα του κορωνοϊού, με τον Euro STOXX 600 να σημειώνει σήμερα Τρίτη νέο ιστορικό ρεκόρ, μετά από εκείνο που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 και τις 433,90 μονάδες. Έκτοτε και σε αντίθεση με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street δεν κατάφερε να «σηκώσει κεφάλι», έως σήμερα που έκλεισε στις 435,26 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έκανε ένα πέρασμα από τις 436,48 μονάδες. 

Σήμερα στην Ευρώπη μεταφέρθηκε το χθεσινό «εορταστικό» κλίμα από τη Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την αργία για το Πάσχα των Καθολικών (το αμερικανικό χρηματιστήριο χθες λειτούργησε κανονικά).

Τις αγορές τις έχει κυριεύσει μια ευφορία, την οποία έχουν πυροδοτήσει τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας για τον Μάρτιο. 

Μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για τη μεταποίηση η επίδοση της οποίας σχεδόν διπλασιάσθηκε και για την αγορά εργασίας όπου οι νέες θέσεις εργασίας σχεδόν διπλασιάσθηκαν σε σχέση με τον Φεβρουάριο φθάνοντας στις 918.000 θέσεις, ήρθαν χθες ως επιστέγασμα τα στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Αυτές οι ενδείξεις ενίσχυσαν εκ νέου τις προσδοκίες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας, την ώρα που το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και οι δαπάνες ύψους 2 τρισ. δολαρίων για βελτίωση των υποδομών, αναμένεται να προσφέρει ακόμη περισσότερη ώθηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Το «κολάζ» αυτό των θετικών μηνυμάτων οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ τους Dow Jones και S&P 500 χθες για να ακολουθήσουν σήμερα οι: MSCI All Country ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές 40 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, ο STOXX 600 και ο γερμανικός DAX.

Στην Ευρώπη ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής ήταν από αυτούς που ξεχώρισε, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 1,79%, μετά τις αναφορές ότι οι Αμερικανοί εντός του επόμενου διαστήματος θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν εντός και εκτός ΗΠΑ, αλλά και τις χθεσινές εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ότι η Βρετανία θα πάρει σύντομα αποφάσεις για άνοιγμα του τουρισμού στις 17 Μαΐου. 

Ωστόσο ο κλάδος που προπορεύθηκε ήταν αυτός των βασικών υλών, ακολουθούμενος από των τροφίμων και ποτών. 

Στη Wall Street από την άλλη «ξεθώριασε» ο χθεσινός ενθουσιασμός, με τον Dow Jones να υποχωρεί περί του 0,10%, τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη σχεδόν 0,10% να έχει όμως προλάβει να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 4,086,10 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται πέριξ του +0,40%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News