Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 20:43
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ ανήλθαν σήμερα οι μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε μια ημέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Οι αξιωματούχοι της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής συμφώνησαν να επιταχύνουν τις αγορές ομολόγων κατά το τρέχον τρίμηνο, ωστόσο συζήτησαν και το ενδεχόμενο να επιβραδύνουν τις αγορές μελλοντικά, σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Από τη μεριά τους οι ομόλογοί τους της Fed επανέλαβαν για άλλη μια φορά τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα δεν έδειξαν καμιά διάθεση να προχωρήσουν σε σύσφιξη της τρέχουσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

Η δημοσίευση των πρακτικών των τελευταίων συνεδριάσεων των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, ενίσχυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με ώθηση από τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 με την άνοδό του 0,58% έκλεισε στις 436,86 μονάδες και σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για δεύτερη φορά την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την κατάρριψή του την περασμένη Δευτέρα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 14 μήνες. 

Οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών, ο υγειονομικός και ο τεχνολογικός αντιστάθμισαν τις απώλειες των κλάδων της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από τα μακροοικονομικά στοιχεία οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 1,2%, επιβεβαιώνοντας την άνθηση της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ξεχώρισε με κέρδη 0,83%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 0,57% υψηλότερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,17%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου ήταν το μοναδικό εκ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών που έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,66%. 

Αντιθέτως στις ΗΠΑ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δεν ενθουσίασαν, καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 16.000 την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας τις 740.000.

Ωστόσο από την έναρξη της συνεδρίαση οι μετοχές των Big Tech «έχουν δείξει τα δόντια τους», κινούμενες ανοδικά οδηγώντας τον τεχνολογικό κλάδο σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και με τη σειρά του τον S&P 500 σε επίσης ιστορικό υψηλό στις 4.096,80 μονάδες, δυο ημέρες αφότου είχε καταρρίψει το δικό προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News