ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ένα χρόνο μετά την πανδημία: 6,2 δισ. οι εισροές στις μετοχές παγκοσμίως κάθε ώρα

Φωτ. intimenews

Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας ήταν σταθερά στις επιλογές των επενδυτών, καθώς με εξαίρεση το πρώτο στάδιο της πανδημίας έδειξαν την προτίμησή τους. Αυτό αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα στοιχεία που παραθέτει η Bank of America, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, δείχνουν ότι η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση έχει εκτοξευθεί στα 50 τρισ. δολάρια, ενώ από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκαν τα χρηματιστήρια τον περασμένο Μάρτιο, για κάθε ώρα που περνάει ούτε λίγο ούτε πολύ οι εισροές στις μετοχές παγκοσμίως ανέρχονται σε 6,2 δισ. δολάρια. Είναι σημάδι μιας αντίδρασης, ή μήπως οδηγούμαστε σε νέα «φούσκα», όπως αναρωτιούνται οι αναλυτές της BofA.  

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ανατρέξουμε ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 για να δούμε την πορεία των μετοχών και των χρηματιστηρίων. 

Πριν από 12 μήνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ σημειώθηκαν τα τελευταία ιστορικά υψηλά ρεκόρ των χρηματιστηριακών δεικτών, πριν αρχίσει η ανώμαλη πτώση τους. Οι αναφορές για την (έως εκείνη τη χρονική στιγμή) επιδημία στην Κίνα και την ταχεία εξάπλωσή της πληθαίνουν, όπως και αυτές ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πολύ κοντά στο να χαρακτηρίσει τον νέο κορωνοϊό πανδημία. 

Ο νέος ιός έχει αρχίσει και μεταδίδεται και σε άλλες ασιατικές χώρες ενώ κάνουν την εμφάνισή τους κρούσματα και στην ευρωπαϊκή ήπειρο πολύ περιορισμένα όμως. 

Από τις 19 Φεβρουαρίου πέρυσι, όταν και οι Euro STOXX 600 στην Ευρώπη και S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ, άλλαξε άρδην η ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι εμφανώς προβληματισμένοι αρχίζουν και αποτραβιούνται από τις χρηματιστηριακές αγορές. 

Στις 11 Μαρτίου του 2020 ο ΠΟΕ κηρύσσει τον νέο κορωνοϊό ως πανδημία τα κυβερνητικά lockdowns τίθενται σε εφαρμογή και αρχίζει η πτώση στο κενό των χρηματιστηρίων. 

Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου οι Dow Jones, S&P 500, Nasdaq και Euro STOXX 600 καταγράφουν αντίστοιχα απώλειες -25,67%, -23,31%, -21,57% και -26,24%. 

Ο πρώτος πανικός έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στις μετοχές και τα χρηματιστήρια, ωστόσο σχετικά γρήγορα, ο ερχομός του Απριλίου φέρνει μια διαφορετική αύρα στους επενδυτικούς κύκλους, με αποτέλεσμα οι τέσσερις δείκτες να ανακάμψουν μερικώς με κέρδη που ξεπέρασαν το 10% για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street. 

Από εκείνα τα χαμηλά επίπεδα, τα χρηματιστήρια δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω και με σταθερά βήματα άρχιζαν να επιδίδονται σε μια προσπάθεια να επουλώσουν τις βαθιές πληγές της πανδημίας. 

Όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία της BofA, δείχνουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο και τη βύθιση των χρηματιστηρίων, οι επενδυτές για κάθε ώρα που περνάει τοποθετούν κατά μέσο όρο 6,2 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν κατά δέκα φορές μεγαλύτερο, από αυτό που προστίθετο στις μετοχές στον απόηχο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2008/09. 

Τα άνευ προηγουμένου μέτρα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και ο πακτωλός κεφαλαίων που διοχέτευσαν στις χρηματαγορές, έχει διαδραματίσει τον βασικότερο ρόλο για την εκτίναξη αυτή της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης, με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο και τις μετοχές της «συμμορίας των 5» της Wall Street (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft.

Σε μια χρονιά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να αυξήσει τις αγορές ομολόγων σχεδόν διπλασίασε τον προϋπολογισμό της στα 8 τρισ. δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία των Big Tech επίσης διπλασιάσθηκε. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της BofA, οι εισροές στις μετοχές μόνο των πέντε τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street, τις τελευταίες έξι εβδομάδων ανήλθαν στα 19 δισ. δολάρια. 

Η Bofa αναμένει ότι θα υπάρξει ανασύνταξη και διόρθωση στις μετοχές της τάξεως του 10%, οι οποίες επί του παρόντος διαπραγματεύονται 22 φορές υψηλότερα από τα κέρδη τους των 12 επόμενων μηνών, το υψηλότερο επίπεδο μετά τη «φούσκα» του dot.com, στη δύση της προηγούμενης χιλιετίας. 

Όπως προειδοποιεί ο Μάικλ Χάρνετ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, περισσότερα κυβερνητικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε νέα εκτίναξη των μετοχών και ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μια διόρθωση των αγορών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News