Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 14:37
BUSINESS & FINANCE

Ενεργειακή κρίση και προϋπολογισμός: Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση

Ενεργειακή κρίση και προϋπολογισμός: Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο καλό σενάριο για την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό: Αυτό που θέλει δηλαδή το παγκόσμιο φαινόμενο των ραγδαίων ανατιμήσεων να έχει προσωρινό χαρακτήρα. Θεωρεί δε ως σταθερό και δη ισχυρό στήριγμα τη δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού αλλά και τις επενδύσεις που θα προωθηθούν με «καύσιμο» το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό γίνεται σαφές στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2022. 

Οι τιμές ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών «καίνε» την τσέπη των νοικοκυριών και έχουν κινητοποιήσει την κυβέρνηση, που προωθεί ένα τριπλό πλέγμα στήριξης (αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, επίδομα φυσικού αερίου και επιδότηση λογαριασμών ρεύματος). Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποτραπεί το πλήγμα στην ιδιωτική κατανάλωση και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη για την οποία ο πήχυς έχει τεθεί ψηλά για τη διετία 2021 – 2022.

Διαβάστε ακόμη: Η Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση: Κάντο όπως στην πανδημία;

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμούς 6,1% φέτος και 4,5% – εφόσον δεν σκοντάψει πάνω στον πληθωρισμό. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 2,1% στην Ελλάδα και στο 3,4% στην Ευρωζώνη, όπου και φαίνεται να οδεύει ολοταχώς στο 4%, με κινητήριο μοχλό τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που επιδίδονται σε ξέφρενο ράλι.  Τα δεδομένα αυτά έχουν θορυβήσει τα υπουργεία Οικονομικών ανά την Ευρωζώνη. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι πηγή δυνητικής επιβράδυνσης της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία από το τρίτο τρίμηνο του 2021 αποτελούν οι τρέχουσες ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, πρώτες ύλες και κόστος μεταφοράς. «Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να συμπιέσει παροδικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τη δυναμική του όγκου εξαγωγών αγαθών προς το τέλος του έτους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παροδικό φαινόμενο η ακρίβεια

Παρόλα αυτά η βασική υπόθεση στην οποία στηρίζονται οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι πως την επόμενη χρονιά θα ανακοπεί το ράλι στις τιμές ενέργειας και ευρύτερα στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το 2022 σε 2,1% (από 2,4% το 2021) για τις αναπτυγμένες και σε 4,7% (από 5,4% το 2021) για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το ΥΠΟΙΚ υιοθετεί ουσιαστικά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι προσωρινές ανισορροπίες που προκάλεσαν την αύξησή του το 2021, σταδιακά θα εξαλειφθούν, και εντός του 2022 ο πληθωρισμός θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες. Στις προηγμένες οικονομίες, εξηγεί, η άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων.

Ωστόσο, και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος το 2022, κυρίως λόγω συνεχιζόμενων πιέσεων των τιμών στα τρόφιμα.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,2% το 2021 για να υποχωρήσει σε 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023. Όσον αφορά δε στη μέση τιμή του αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ελαφρά στα 68,3 δολάρια το βαρέλι το 2022 από 68,7 δολάρια το 2021. Και πάλι βεβαίως θα είναι αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τα μέσα περσινά επίπεδα ( 43,4 δολάρια το βαρέλι), αλλά τουλάχιστον δεν αναμένεται συνέχεια στο ράλι, που θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσπάθεια της ανάκαμψης. 

Στήριγμα από τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης 

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει επίσης σε παράγοντες, που αντισταθμίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο της ακρίβειας, προσφέροντας σταθερή ώθηση στο ΑΕΠ.  Ο εξωτερικός τουρισμός υπολογίζεται ότι θα είναι το βασικό «καύσιμο» της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτος, αφού οι πολύ ισχυρές επιδόσεις του Ιουλίου και Αυγούστου φαίνεται ότι είχαν συνέχεια και τον Σεπτέμβριο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας η τουριστική περίοδος έχει παραταθεί (όπως δείχνουν οι κρατήσεις) και για τον Οκτώβριο. 

Δεύτερος ισχυρός πυλώνας είναι τα έργα, που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη η διαδικασία για να μπορέσουν να δοθούν μέσω των τραπεζών δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο βρίσκεται στην τελική ευθεία. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων έχουν τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και η πρόσκληση προς τις τράπεζες. Η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεωνθα φθάνει έως και το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Από την πλευρά της η τράπεζα θα χορηγεί κατ’ ελάχιστον το 30% της επένδυσης ενώ ο επενδυτής θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον  με ίδια κεφάλαια το 20% του προϋπολογισμού. 

moneyreview.gr 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News