Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 12:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: «Εκτροχιάστηκε» σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: «Εκτροχιάστηκε» σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη όχι μόνο δεν κατεβάζει ταχύτητα, αλλά επί του παρόντος δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του, «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο, μια επιτάχυνση που είναι σίγουρο ότι προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Φρανκφούρτη και στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, τον Σεπτέμβριο οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, έτρεξε με ρυθμό 3,4%, ανεβάζοντας ταχύτητα περαιτέρω από το 3,3% του Αυγούστου και φθάνοντας παράλληλα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, στον προπομπό της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Η ευρείας κλίμακας αύξηση 17,4% των τιμών στην ενέργεια, με αυτές του φυσικού αερίου να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο, εξακολουθούν να ωθούν τις τιμές καταναλωτή στα ύψη, ενώ συμβολή στην άνοδο αυτή είχε και η αύξηση 2,3% στις τιμές των διαρκών προϊόντων σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου. 

Διαβάστε επίσης: Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, σε επίπεδα ρεκόρ το φυσικό αέριο

Άλλωστε αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών, ο επονομαζόμενος δομικός πληθωρισμός κατάγραψε ρυθμό 1,9% τον Σεπτέμβριο, από 1,6% ένα μήνα νωρίτερα.

Την ώρα που οι τιμές ενέργειας βρίσκονται στα ύψη και οι τιμές στις πρώτες ύλες παρουσιάζουν την ίδια ανοδική τάση -καθώς τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν-, το μομέντουμ επί του παρόντος δείχνει ότι ο πληθωρισμός κινείται πρόσω ολοταχώς προς το 4%, ποσοστό διπλάσιο από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ του 2%. 

Η ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και τους φόβους για την συνεχιζόμενη άνοδο στις τιμές καταναλωτή, ωστόσο με τον «αχαλίνωτο» ρυθμό που καταγράφει από μήνα σε μήνα, ίσως έφτασε η ώρα να αναπροσαρμόσουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Διαβάστε επίσης: Πάουελ: Επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές

Άλλωστε είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008, που οι ιθύνοντες την ΕΚΤ καλούνται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό σε τέτοια επίπεδα, σε μια περίοδο που σημειωτέον βρίσκονται ακόμη σε εφαρμογή τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης τα οποία τέθηκαν σε ισχύ προκειμένου η οικονομία της Ευρωζώνης να θωρακιστεί από την κρίση και τη συνεπακόλουθη ύφεση που έφερε η πανδημία της Covid-19. 

Η ΕΚΤ, όπως και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προσφάτως έχουν δηλώσει ότι «νιώθουν άνετα» με τον πληθωρισμό να κινείται υψηλότερα από τον επίσημο στόχο τους για κάποιο διάστημα, ουτώς ώστε να υπάρξει και κάποια αντιστάθμιση για το διάστημα που επέμενε να παραμένει «αδρανής».

Το κόστος παραγωγής

Μια επιπλέον πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ότι μαζί με τις τιμές ενέργειας, ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος στις πρώτες ύλες καθώς την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού συνεχίζουν να ταλανίζουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά την πανδημία. 

Το κόστος των πρώτων υλών, ανεβάζει με τη σειρά του κόστος των παραγωγών και των μεταποιητών οι οποίοι με τη σειρά τους την αύξηση αυτή τη μετακυλύουν στους καταναλωτές. 

Οι αγορές

Σε ένα περιβάλλον με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό να «εκτροχιάζεται» και τις τιμές των πάντων στα ύψη, στις αγορές έχουν «ξυπνήσει» ήδη οι φόβοι ότι η ΕΚΤ θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης πιο γρήγορα από ότι έχει εξαγγείλει (ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό του ΡΕΡΡ).

Υπό το φόβο αυτό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα καταγράφουν απώλειες πλέον του 1%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατάει αντιστάσεις υποχωρώντας περί του 0,23%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News