Green Economy Παρασκευή 1/10/2021, 15:15
GREEN ECONOMY

Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο – «Χτύπησε» τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα

Σε βαθιά ενεργειακή κρίση η Ευρώπη

Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο – «Χτύπησε» τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει συνεχώς, απειλώντας την πορεία της οικονομίας και  καθιστώντας την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ολοένα και πιο ακριβή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε επίπεδα, τα οποία μπορούν να συγκριθούν μόνο σε περίπτωση που το πετρέλαιο φθάσει στα… 190 δολάρια το βαρέλι.

Natural gas surged toward the equivalent of $190/barrel

Δηλαδή, μόνο εφόσον η τρέχουσα τιμή του «μαύρου χρυσού» υπερδιπλασιαστεί (σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 78 δολαρίων ανά βαρέλι).

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Πόσο ακόμα θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος;

Το πρωί της Παρασκευής, η τιμή των συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ευρώπη «χτύπησε» τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Τα μειωμένα αποθέματα και η υψηλή ζήτηση (ως απόρροια της τάχιστης ανάκαμψης από την πανδημία) αποτελούν τους Νο.1 λόγους για την εκρηκτική άνοδο, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά «επεκτείνεται» και στην Ασία.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή φτώχεια: Ενεργειακή κάρτα και επιδοτήσεις για νοικοκυριά

Μάλιστα, οι φόβοι είναι εντονότεροι εν όψει του χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο.

Στο πρόβλημα, όπως είναι εύλογο, συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο της στροφής προς φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News