Green Economy Παρασκευή 17/09/2021, 14:50
GREEN ECONOMY

Στα ύψη το αέριο αγωγών, στα τάρταρα οι παραδόσεις LNG

Διπλή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Στα ύψη το αέριο αγωγών, στα τάρταρα οι παραδόσεις LNG

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ενεργειακής κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αφενός τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, αφετέρου τις μειωμένες παραδόσεις αμερικανικού LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Δίχως κάποια ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης, μάλιστα, η Γηραιά Ήπειρος οδεύει προς έναν χειμώνα αρκετά δύσκολο, με τα αποθέματα στις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα.

Η τιμή του φυσικού αερίου, στο μεταξύ, συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σήμερα, ενδεικτικά, η τιμή των συμβολαίων αερίου στην Ολλανδία ενισχύεται κατά 4% και διαμορφώνεται στα 65,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την Πέμπτη είχε ανεβεί κατά 11% και την Τετάρτη κατά 21%.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί παραγωγοί του LNG φαίνεται ότι επιλέγουν να πουλήσουν το αέριό τους στους πελάτες από την Ασία, μειώνοντας αισθητά τις παραδόσεις προς την Ευρώπη και επιδεινώνοντας την ενεργειακή κατάσταση της ηπείρου.

Send-outs from Europe's LNG terminals to grids

Στις μειωμένες ροές από τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, συμβάλλει και η πρόσφατη καταιγίδα Nicholas, η οποία έχει θέσει εκτός παραγωγής ένα μεγάλο μέρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Δύσκολος ο χειμώνας

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η διατήρηση των υψηλών ενεργειακών τιμών για αρκετές εβδομάδες ακόμη, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol.

Φυσικά, η εν λόγω κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να «φουσκώνουν» επικίνδυνα.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, σε μια προσπάθεια προστασίας έναντι του κύματος ακρίβειας.

Αυτή την στιγμή δε, η προσπάθεια της Ευρώπης εστιάζει στην εξασφάλιση περισσότερου αερίου από τη Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι αποτελεί τη μοναδική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που απειλεί εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News