Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 20:46
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΗΠΑ: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη για ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα

ΗΠΑ: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη για ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα

Προειδοποίηση προς την Ευρώπη απηύθυναν οι ΗΠΑ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η γηραιά ήπειρος δεν έχει κάνει αρκετά για να προετοιμαστεί για έναν πιθανό ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα, την ώρα που η ενεργειακή κρίση βαθαίνει. 

Καθώς απομένει ένας μόλις μήνας πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, η Ευρώπη δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου στις αποθήκες της, ούτε και έχει συσσωρεύσει αποθέματα σε άλλα καύσιμα. Ο Αμος Χοχστέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την επάρκεια της προσφοράς τον χειμώνα. 

Η ενεργειακή ζήτηση ανακάμπτει σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επαναλειτουργεί και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο τους. Ωστόσο, οι εταιρείας εμπορίας καυσίμων δυσκολεύονται να δημιουργήσουν αποθέματα για να αποφύγουν πιθανές ελλείψεις, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι. Τα αποθέματα σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της μίας δεκαετίας για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικό το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ράλι των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι απλά προάγγελος όσων θα επακολουθήσουν και με άλλα εμπορεύματα, όπως προειδοποίησε η Goldman Sachs. 

«Η δυναμική των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη αποτελεί απλά μία ένδειξη του τι θα επακολουθήσει και με άλλες αγορές εμπορευμάτων, με διεύρυνση των ελλειμμμάτων και μείωση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας. Για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η μοναδική λύση για την εξισορρόπηση της αγοράς είναι η μείωση της ζήτησης», εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs. 
  
H Eυρώπη παλεύει να αυξήσει τη προσφορά της, τη στιγμή που οι ροές από το νούμερο δύο προμηθευτή της, τη Νορβηγία, έχουν περιοριστεί, λόγω εργασιών συντήρησης. Επίσης, η Ρωσία θα συνεχίσει να προσφέρει μικρές ποσότητες στην Ευρώπη σε μία περίοδο που οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δεν μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω, αναφέρει ο Αμερικανός αξιωματούχος. Και αυτό, επειδή οι τροπικές καταιγιδες στις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη τελειώσει, γεγονός που πυροδοτεί ανησυχίες για τις αμερικανικές εξαγωγές ειδικά στον Κόλπου του Μεξικού όπου η παραγωγή δεν έχει επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. 

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου της Ευρώπης που διαπραγματεύονται στο Αμστερνταμ ξεπέρασαν τα 60 ευρώ τη μεγαβατώρα, καταγράφοντας άνοδο 7,7%, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Και τα προθεσμιακά της Γερμανίας ξεπέρασαν τα 100 ευρώ για πρώτη φορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News