Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 22:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άλμα 2% έως 3% για τις τιμές πετρελαίου – Μείωση των αποθεμάτων

Πετρέλαιο: Άλμα 2% έως 3% για τις τιμές πετρελαίου – Μείωση των αποθεμάτων

Στα ύψη εκτινάχθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, καταγράφοντας άνοδο άνω των δύο δολαρίων το βαρέλι, από τη στιγμή που τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων αργού, εν μέσω προσδοκιών ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με την επέκταση της εκστρατείας των εμβολιασμών. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,4 εκατ.βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Σεπτεμβρίου, στα 417 εκατ.βαρέλια τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν μικρότερη μείωση της τάξης των 3,5 εκατ.βαρελιών. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,60% στα 75,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κατέγραφε άνοδο 3,14% στα 72,67 δολάρια. Στην αρχή της συνεδρίασης, η τιμή brent ξεπέρασε τα 76 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. 

Στην ανοδική κούρσα των τιμών συνέβαλε και η τροπική καταιγίδα Νίκολας που κινείται αργά προς τον Κόλπο του Μεξικού, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτροδότηση, με τα διυλιστήρια ωστόσο του Τέξας να λειτουργούν κανονικά. Ακόμη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής ικανότητας στην περιοχή του Κόλπου παραμένει ανενεργό λόγω της καταστροφής που προκάλεσε ο προηγούμενος τυφώνας Άιντα. 

«Η φετινή περίοδος των τυφώνων έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη», ανέφερε ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας PVM Oil Associates. 

Tην ίδια στιγμή, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί. Ωστόσο, τα κέρδη συγκρατήθηκαν από την πτώση της παραγωγής αργού της Κίνας τον Αύγουστο με την ημερήσια δραστηριότητα των διυλιστηρίων να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News