Green Economy Τετάρτη 14/07/2021, 18:24
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

Κομισιόν: Φιλόδοξη πρόταση για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Κομισιόν: Φιλόδοξη πρόταση για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Εκ βάθρων αναδιάρθρωση της οικονομικής πολιτικής πρότεινε σήμερα η Κομισιόν με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στα καίρια σημεία της πρότασης περιλαμβάνονται η απεξάρτηση του μπλοκ από τα ορυκτά καύσιμα και το ενδεχόμενο φορολόγησης εισαγωγών από ρυπογόνες χώρες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων, το οποίο μεταξύ άλλων απαιτεί από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να υιοθετήσουν «πράσινες» τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικά οχήματα. Στην περίπτωση που το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιηθεί, θα σημαίνει σημαντική μείωση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων κατά μήκος της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των αυτοκινήτων, των δραστηριοτήτων σε νοικοκυριά, της ναυτιλίας και της γεωργίας.

«Η οικονομία των ορυκτών καυσίμων με την οποία λειτουργούμε αυτή τη στιγμή έφτασε στα όριά της. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρίσουμε σε ένα καινούργιο μοντέλο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα νον ντερ Λάιεν.

Μέρος του σχεδίου είναι και η επιβολή φόρου σε εισαγωγές ανάλογα με το ύψος των αέριων ρύπων που παρήχθησαν για την ανάπτυξη και κατασκευή τους, μία ιδέα η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες ετοιμάζονται για τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου σχετικά με την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, όπου οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, θα προσπαθήσουν να πείσουν την Κίνα και άλλες φτωχότερες χώρες να θέσουν στόχους για περιορισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Μολονότι η πρόταση της Κομισιόν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί με διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και στη συνέχεια να περάσει από έγκριση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι διαπραγματευτές θα κληθούν να βρουν μία μέση λύση μεταξύ φτωχότερων μελών της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η Πολωνία που χρησιμοποιεί κατά κορον άνθρακα, και πλουσιότερων μελών, όπως η Γαλλία, η οποία έχει χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα λόγω της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News