Green Economy Δευτέρα 13/09/2021, 16:47
GREEN ECONOMY

Παγκόσμια Τράπεζα: 216 εκατ. κλιματικοί μετανάστες μέχρι το 2050

Παγκόσμια Τράπεζα: 216 εκατ. κλιματικοί μετανάστες μέχρι το 2050

Περισσότεροι από 216 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050 εντός των συνόρων των χωρών τους εξατίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που προβλέπει σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η εν λόγω έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, θέτει επίσης ηπιότερα σενάρια και ειδικότερα προβλέπει πως στην περίπτωση που ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός των κλιματικών μεταναστών θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 80%.

Τα επείγοντα αυτά μέτρα περιλαμβάνουν βέβαια τη μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα, την πρόβλεψη για κλιματική μετανάστευση στις πολιτικές διακυβέρνησης, τη δημιουργία σχεδίου για κάθε φάση της μετανάστευσης, ώστε να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση των μεταναστών στον προορισμό τους. Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει και την πραγματοποίηση επενδύσεων για την κατανόηση των παραγόντων της κλιματικής μετανάστευσης. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν τα παραπάνω μέτρα, έξι συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη θα βιώσουν εντονότατα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω της μετανάστευσης πληθυσμών. Πρόκειται για τις περιοχές της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, της Νοτίου Ασίας, της υποσαχάριας Αφρικής, της Βόρειας Αφρικής και της ανατολικής Ευρώπης και κεντρικής Ασίας.

Οι λόγοι που θα οδηγήσουν στη μετανάστευση πληθυσμών θα είναι η λειψυδρία, η χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους, καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση των καταιγίδων. Επίσης, μεταξύ των λόγων για μετανάστευση, η Παγκόσμια Τράπεζα παραθέτει και την ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας, την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της απώλειας εδάφους, που ενδέχεται να καταστήσουν ορισμένες περιοχές εξαιρετικά δύσκολες για επιβίωση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News