Green Economy Σάββατο 4/09/2021, 19:11
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Το μέλλον που φανταζόμασταν για τον πλανήτη είναι ήδη εδώ

Το μέλλον που φανταζόμασταν για τον πλανήτη είναι ήδη εδώ

Η κατάσταση στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι απέδειξε ότι η φράση «κλιματική αλλαγή» δεν περιγράφει με επάρκεια τα γεγονότα που βιώνουμε. Ανεξάρτητα από το αν θα αποδεχθούμε τις μελλοντικές αλλαγές ή απλώς θα προσπαθήσουμε να συνηθίσουμε σε αυτές, ζούμε ήδη σε ένα κλίμα το οποίο έχει αλλάξει. 

Το παράδειγμα της Καλιφόρνιας αποδεικνύει πως ζούμε σε συγκυρίες οι οποίες έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ η μέση θερμοκρασία στην περιοχή του πάρκου Yosemite την περίοδο 1991-2020 βρισκόταν σταθερά στους 31 βαθμούς Κελσίου, το φετινό καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών η θερμοκρασία παρέμεινε στους 41 βαθμούς Κελσίου. 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της βόρειας Καλιφόρνια αποτελείται από πλούσια δάση και πυκνή βλάστηση, όπως και το πάρκο Yosemite. Ωστόσο, όσο ανθεκτικές και αν είναι οι πράσινες αυτές εκτάσεις, ζέστη σαν και αυτή που σημειώθηκε φέτος το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με λιγοστές βροχοπτώσεις, αποτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μέχρι το τέλος της υπολογισμένης περιόδου των βροχών για το 2021, η χιονισμένη περιοχή Sierra της Καλιφόρνια θα έχει 41% λιγότερο χιόνι από τη μέση τιμή προηγούμενων ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, το οποίο ολοένα και εντείνεται. 

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι συνήθως για τις ΗΠΑ. Φέτος, ξεκίνησε τον Ιούνιο και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο, γεγονός το οποίο δείχνει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με προηγούμενα έτη. Το 2020, πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Φέτος, αν και η περίοδος των πυρκαγιών δεν έχει έρθει στο τέλος της, πάνω από 1.5 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής, το οποίο υποδηλώνει ότι το 2021 είναι ήδη η δεύτερη πιο καταστροφική περίοδος για τα δάση της Αμερικής στην χιλιετία. 

Καθώς οι πυρκαγιές γίνονται πιο σύνηθες φαινόμενο, αυξάνεται επίσης και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Το 2020, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια οδήγησαν στην εκπομπή 100 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Μιας και οι εκπομπές είναι συνδεδεμένες με τις καμένες εκτάσεις, εάν φέτος είναι ήδη η δεύτερη χειρότερη περίοδος δασικών πυρκαγιών, είναι επίσης λογικό αυτό να συνεπάγεται και ότι θα σημειωθούν πολύ υψηλά ποσά εκπομπών.

Η ξηρασία και η ζέστη επίσης συνεισφέρουν στην επιδείνωση των πυρκαγιών, αλλά έχουν και άλλες επιπτώσεις για την Καλιφόρνια. Για πρώτη φορά, το Τμήμα Υδάτινων Πόρων έκλεισε το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Hyatt λόγω μείωσης των υδάτων στην λίμνη Oroville. Μόλις 4 χρόνια πριν, το φράγμα στην περιοχή Oroville σχεδόν έπαψε να λειτουργεί λόγω μεγάλης ποσότητας νερού.

Το μέλλον επιφυλάσσει πιο έντονα και συχνά καιρικά φαινόμενα. Πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασία θα αποτελέσουν τον κανόνα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό επίσης θα οδηγήσει σε μια υπέρ-συνειδητότητα σχετικά με το κλίμα. Ερωτήματα όπως «πόσο ξηρή είναι η ατμόσφαιρα σήμερα;», «πόσο κοντά είναι η μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή;» και «ποια είναι η φορά του ανέμου;» θα λάβουν κεντρική θέση στην καθημερινότητά μας. 

Ο σχεδιασμός γύρω από τον άξονα ενός κλίματος, ο οποίος αλλάζει συνεχώς, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Ο συνδυασμός γρήγορων αλλά και αποτελεσματικών λύσεων είναι αναγκαίος, όπως επίσης και η προσαρμογή ήδη εφαρμοσμένων λύσεων στις ανάγκες της κάθε περιοχής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News