Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 12:56
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Δεν έχουν θέσει περιβαλλοντικούς στόχους – Δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν

Τράπεζες: Δεν  έχουν θέσει περιβαλλοντικούς στόχους – Δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν

Οι 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη θέσει συγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Ορισμένες, όπως για παράδειγμα η NatWest έχουν επιδείξει πρωτοβουλίες σε τέτοιου είδους ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον καθορισμό στόχων για την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος ή τον περιορισμό της στήριξης προς τις εταιρείες ορυκτών καυσίων. Ωστόσό, σύμφωνα με ευρήματα της ShareAction, καμία από τις τράπεζες αυτές δεν έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απαιτείται να ληφθούν μέτρα σε τέσσερα επίπεδα: τη βιοποικιλότητα, την έκθεση σε κλάδους με υψηλή χρήση άνθρακα, τις πολιτικές περιορισμού υπηρεσιών σε κλάδους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η άμεση στήριξη της προόδου στα κλιματικά ζητήματα.

Η ShareAction δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναμένουν αντιδράσεις στην περίπτωση που δεν λάβουν σύντομα τα απαραίτητα μέτρα. «Όπου οι επενδυτές είναι δυσαρεστημένοι με την ανταπόκριση των τραπεζών, η ShareAction τους ενθαρρύνει να αντιδράσουν και να καταγράψουν και να ψηφίσουν για τις λύσεις των μετόχων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την βιοποικιλότητα στις τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά η ShareAction.

Δεν έχουν τα δεδομένα

Τεράστια πίεση δέχονται τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης και από την ΕΚΤ για την ανάληψη των ευθυνών τους απέναντι στην κλιματική κρίση. Ωστόσο, αναμένεται πως οι τράπεζες δεν θα είναι επαρκώς προετοιμασμένες σύντομα, και τουλάχιστον όχι νωρίτερα από το 2022. Ο λόγος είναι ιδίως η έλλειψη των απαραίτητων δεδομένων από τους πελάτες τους. Χωρίς αυτά, οι τράπεζες αδυνατούν να περάσουν τα κλιματολογικά stree tests του επόμενου έτους.

Εκτός αυτού και παρότι η πίεση από παράγοντες της αγοράς και περιβαλλοντικές ομάδες αυξάνεται, φαίνεται πως κανείς δεν ξέρει από που να ξεκινήσει τη διαδικασία αναβάθμισης των πολιτικών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε στο Bloomberg η Jo Lock της Firch Ratings του Λονδίνου. 
Παράλληλα, η Fitch Ratings έχει προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες οφείλουν να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που θα απαιτεί μία τέτοια μεταβολή στην στρατηγική τους. Ενδεικτικά, ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσουν τα μερίσματα ή να επιβάλουν υψηλότερες χρεώσεις στους δανειστές, οι οποίοι αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian και Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News